Kulturni ljetni gadgeti #3 – podmetači za čaše

Ljeto je vrijeme kada izrazito često posežemo za hladnim osvježenjima u čaši. S obzirom na to da je napitak hladan, a vani je vruće, čaša se odmah orosi. Kako na stolu ne bi ostajali tragovi, najbolje je čašu staviti na podmetač. U današnjem zadatku donosimo vam ideju kako napraviti ovaj ljetni gadget.

Inspiraciju smo odlučili potražiti u azulejosima – raznobojnim pločicama od fajanse za oblaganje zidova i podova, tipičnim za Portugal i Španjolsku.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka do 6. rujna možete razgledati izložbu MUO “Azulejos – umjetnost portugalskih keramičkih pločica”. Izložba se sastoji od jedanaest panoa s kompozicijama keramičkih oslikanih pločica iz fundusa MUO, koje su s vremenom postale prepoznatljiv znak portugalske kulture i tradicije. Na njima su u modro-bijelom osliku predstavljene pomorske scene, figure u pejzažu, galantne scene, motiv neravnoga kamena te rocaille i cvjetni motivi.

Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti spomenutu izložbu, inspirirajte se azulejosima na niže navedenoj poveznici te se upustite u izradu unikatnog dodatka za stol.

Za današnji zadatak bit će vam potrebni: karton, bijeli papir, škare, ljepilo, vodene boje, kist, široka ljepljiva traka

Iz kartona i bijelog papira izrežite po šest kvadrata veličine 10 x 10 cm. Na svaki kartonski kvadratić zalijepite po jedan bijeli. Oslikajte ih vodenim bojama, po uzoru na MUO azulejose, koje možete vidjeti ovdje. Nakon što se boja osuši, podmetače oblijepite širokom ljepljivom trakom, kako bi postali vodootporni. Prilikom posluživanja, obratite pažnju na to kako podmetači funkcioniraju kao cjelina!

Veselimo se fotografijama vaših „azulejosa“ koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr