Kulturni ljetni gadgeti #1 – etui za sunčane naočale

Ljeto nam se vratilo! To je vrijeme koje volimo provoditi na otvorenom te vrijeme kada rado nosimo jedan modni dodatak sa zaštitnom ulogom. Sunčane naočale štite naše oči, a kroz ovotjedni zadatak saznajte kako izraditi etui koji će zaštititi vaše sunčane naočale. Vrijeme koje ne provodite vani idealno je za DIY projekte – umjesto kupnje, radije nešto izradite sami! Kroz sljedećih nekoliko online zadataka za vas smo pripremili ideje kako izraditi nekolicinu stvarčica korisnih u vrućim danima, a s obzirom na to da su inspirirani muzejskim predmetima, nazvali smo ih „kulturni ljetni gadgeti“.

Prvi u nizu je etui za sunčane naočale. U fundusu MUO postoji nekoliko kutija za naočale, međutim, inspiraciju smo potražili u zbirci mjeseca – Zbirci grafičkog dizajna. Odlučili smo se za predloške za tkanine autorice Marije Kalentić. Marija Kalentić bila je dizajnerica ambalažne, reklamne i tekstilne grafike pa su njezini predlošci logičan izbor za dizajn ambalaže kutije za naočale. Ova hrvatska pionirka industrijskog dizajna osvojila je tri Jugoslavenska Oskara za ambalažu, a mnogi njeni radovi i danas djeluju sasvim suvremeno.

Za ovotjedni zadatak bit će vam potrebni: kartonska ili plastična kutija u obliku valjka (primjerice, ambalaža za sol, čips ili slično), ljepilo, škare, printer, tanka spužva ili filc (opcionalno).

Kako bi etui što bolje štitio naočale (čak i ako, recimo, sjednete na njih 😉 ) odlučili smo se za konkretnu kutiju. Skinite originalni omot i oblijepite kutiju novim uzorkom po vašoj želji. Nemojte zaboraviti dno i poklopac!

Ako želite da naočalama bude posebno udobno, uz unutrašnju stijenku možete staviti tanku spužvu za suđe ili filc.

Uzorak potražite i preuzmite na https://repozitorij.muo.hr zahvaljujući činjenici da je velik dio fundusa MUO dostupan online. Savjetujemo da za ovu priliku izbor suzite na Zbirku grafičkog dizajna.

Nadamo se da ćemo na ovaj način produljiti život vašim sunčanim naočalama te da će nam vaše oči biti zahvalne! Kad već govorimo o očima, pazite samo da netko drugi ne baci oko na vaš novi etui!

Veselimo se fotografijama etuija koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr