Kreativni zadatak

Dragi naši, kao što već znate, u tijeku je ovogodišnja #EMA na temu Ljubav, kroz koju svaki tjedan donosimo jednu novu ljubavnu priču povezanu s predmetima iz fundusa MUO-a, pa smo tako već imali prilike čuti priču o Orfeju i Euridici, priču o Eneji i Didoni, priču o Arijadni i Bakhu, te pronaći predmete iz fundusa MUO-a vezane uz te priče kroz virtualnu šetnju Stalnim postavom našeg muzeja.

Pladanj : Trijumf Baccusa i Arijadne
London, 1815., izvedba Paul Storr za Rundell, Bridge & Rundell, nacrt Thomas Stothard, model William Tollemache, srebro, pozlaćeno, lijevano, cizelirano, MUO 20460

Najnoviji u nizu predmeta koji je predstavljen kroz EMA-u je pozlaćeni pladanj izrađen od srebra, sa središnjim prikazom zagrljenih Arijadne i Bakha u kočiji iz zbirke metala Muzeja za umjetnost i obrt. Inspirirani ovim predmetom, pripremili smo za vas novi kreativni zadatak za koji će vam biti potrebni: karton, štapići za ražnjiće, ravnalo i metalna pločica (npr. ambalaža, odnosno metalna tuba majoneze, koncentrata rajčice i sl., ili aluminijski pladanj koji služi za posluživanje hrane, a koji možete pronaći u trgovinama). Štapići za ražnjiće poslužit će vam za iskucavanje na metalnoj pločici, dok ravnalom prethodno možete potpuno zagladiti površinu metalne pločice kako bi se izravnale nepravilnosti, no isto tako, ravnalo može poslužiti i kao ”gumica” kojom možete zagladiti iskucani potez kojim niste zadovoljni.

Po uzoru na ove slavne povijesne ljubavne priče, pozivamo vas da se pridružite zadatku, te i sami u tehnici ”iskucavanja” na metalnoj pločici improvizirate neku ljubavnu priču koja ne mora nužno prikazivati ljubav zaljubljenog para, nego to može biti prijateljska, roditeljska, bratska ili sestrinska ljubav, odnosno trenutak koji se urezao u vaše srce i ostavio na vas dubok pozitivan dojam.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na e-mail adresu: edukacija@muo.hr