Koliko je sati?

Znate li koliko vrsta satova postoji? U osnovnoj podjeli dijelimo ih na zidne, stolne, podne, džepne i ručne. Ovaj tjedan fokusirati ćemo se na jedan tip sata iz ove podjele, u jedan takav se sakrio kozlić iz poznate priče, znate li o kojem je tipu sata riječ? Za naslutiti jest da je riječ dakako o podnom satu! U bivšem stalnom postavu MUO, izloženi podni satovi potječu iz 18. stoljeća, koje smatramo periodom kada su nastali najkvalitetniji primjerci tog tipa kućnog sata. U njihovoj izradi surađivali su vrhunski urari i majstori drugih struka koji su zaslužni za izgled brojčanika i kućišta ukrašenih npr. kombiniranjem različitih furnira ili intarzijom.

U ovotjednom zadatku donosimo kreativno rješenje sata učilice za naše najmlađe pratitelje, koji neće imati potrebu skrivati se od vuka, kao u spomenutoj priči, ali uz pomoć svojih bližnjih, mogu izraditi zamišljeni ”podni sat” u koji će moći sakriti ili pak izložiti sebi važne predmete. Za ovu svrhu biti će vam potreban postojeći komad namještaja, kao što je npr. polica za knjige ili ladičar za igračke te osnovni materijali: papiri (mogu biti raznobojni), olovka, flomasteri, škare, ljepilo, ravnalo, spojnica za pisma ili komadić debljeg konca, printer (po mogućnosti) uz pomoć kojeg ćete isprintati dva seta po šest istih sličica visine 2,5 cm.

Najprije na formatu papira A4 izrežite krug u promjeru 21cm (kućište sata), zatim odredite sredinu i obilježite ju točkicom. Izrežite dvije kazaljke, jednu dužine 7 cm, drugu dužine 5 cm. Došao je red na označavanje kućišta brojevima, sad izrežite papiriće veličine 2,5 x 2,5 cm, presavijte ih i zalijepite kako je prikazano na fotografiji. Za ovaj korak možete koristiti raznobojne papire. Sada krećemo sa označavanjem prvog načinjenog ”bloka” papira, prvi list označite brojem 12, sljedeći list označite brojem 00, list nakon toga označite rimskim brojem XII, a na zadnji list zalijepite isprintanu sličicu sata iz fundusa MUO. Nakon prvog ”bloka”, započnite s izradom slijedećeg, ovog puta broja 1, na isti način, nastavljajući tako na svakog sljedećem bloku niz brojeva do ukupno 12.

Pedagoški odjel MUO