Ironija ljubavi kroz objektiv

Posljednji petak u veljači odlučili smo posvetiti fotografiji, i to onoj koja se na ljubav osvrće na netipičan način – komentira ju kroz ironiju i humor!

Fotograf Milan Pavić, profesionalni reporter koji je bilježio mnoga društvena događanja, 1950. godine snimio je fotografiju naftne bušotine koju je nazvao „Romantika današnjice“. Što je točno romantično u naftnoj bušotini? Njezin teški miris, ili možda zvuk šuškavih novčanica koje će prodaja nafte donijeti? Odabirom naslova koji spaja nježnu romantiku i unosnu naftu, Pavić komentira svoje vrijeme stavljajući znak jednakosti između ljubavi i zarade.

Milan Pavić, Romantika današnjice, fotografija, 1950.

Amaterski fotograf Jovan Rukavina tridesetak godina kasnije fotografira spektakularni lom! Nije posve jasno radi li se o prometnoj nesreći ili pak nemarno odbačenim auto-olupinama, no sasvim je jasno kako su dvije „njuške“ automobila sljubljene u pravi „Poljubac“.

Jovan Rukavina, Poljubac, fotografija, oko 1980.

Fotografske motive koji pripadaju svijetu tehnologije (naftna bušotina, automobili) autori na naizgled nespojiv način uparuju s toplim i nježnim nazivima. Za takve smiješne spojeve često kažemo da su ironični jer, kako bi ukazali na neke pojave u društvu, autori žele poručiti suprotno od onoga što je prikazano.

Ovotjedni kreativni zadatak stoga je također otkačen i prožet smijehom! U svojoj okolini pronađite i fotografijom zabilježite prizore netipične ljubavi. Hoće li to biti ljubav između vaše omiljene šalice i toplog napitka, romantika između vašeg mačka i nove fotelje koju jednostavno obožava grebati, ili pak odraz vašeg stava o nekim društvenim vrijednostima – izbor je na vama!

Savršeni par, Pedagoški odjel MUO

Veselimo se vašim fotografijama koje nam možete poslati na e-mail: edukacija@muo.hr!