Historicizam (II)

Neostilski namještaj izložen u ovoj dvorani karakterističan je za posljednju četvrtinu 19. stoljeća. U kontinentalnoj Hrvatskoj to je prvenstveno namještaj u stilu njemačke neorenesanse (Altdeutsch), koji je u razdoblju historicizma prevladavao u zemljama njemačkog govornog područja. Ovaj stil najbolje ilustrira kredenc ukrašen bogatom rezbarijom s ostakljenim vratnicama gornjeg dijela (tzv. Butzenglas).

Osim što se reinterpretiraju, ponekad se doslovno kopiraju tipovi namještaja iz povijesnih stilskih razdoblja poput izloženih renesansnih, odnosno manirističkih tipova stolaca (Savonarola i sgabello). Oprema interijera u razdoblju historicizma temeljila se na stavu da određeni stil odgovara određenoj namjeni prostorije. Stoga je u jednom stambenom prostoru često bilo zastupljeno nekoliko različitih neostilova: primjerice Altdeutsch blagovaonica, neorokoko salon, neogotička biblioteka…

Za oblikovanje metala u razdoblju historicizma značajna je strojna izrada predmeta. Usavršavanje strojeva za prešanje i doradu metalnih proizvoda i metode galvanskog posrebrivanja i pozlaćivanja rezultirale su dokidanjem obrtničke produkcije, posebno domaće, koja nije mogla konkurirati jeftinim uvoznim proizvodima. Većina predmeta u ovoj dvorani potječe iz Austrije i Njemačke, tradicionalnih izvoznika luksuzne srebrne robe na hrvatsko tržište.

U posljednjim desetljećima 19. stoljeća zagrebački trgovci uvoze bijeli češki porculan koji zatim oslikavaju u vlastitim radionicama. Izloženi servis, oslikan prema nacrtima Hermana Bolle´a koji su inspirirani motivima s ukrašenih slavonskih tikvica, bio je izložen na Gospodarskoj izložbi u Trstu 1882. godine.