Handzeichnungen alter Meister aus der Albertina und anderen Sammlungen

Ove srijede iz fundusa Knjižnice Muzeja za umjetnost i obrt predstavljamo jedno od posebnih izdanja edukativne namjene – Handzeichnungen alter Meister aus der Albertina und anderen Sammlungen.

Knjižnica Muzeja za umjetnost i obrt je početkom 20. stoljeća korištena za sveučilišna predavanja iz povijesti umjetnosti koja je držao dr. Izidor Kršnjavi. Čak i tijekom Prvog svjetskog rata Knjižnica nije bila upotrebljavana za ratne svrhe poput ostatka Muzeja koji je poslužio kao bolnica. Ovo svjedoči o njenoj iznimno važnoj edukativnoj funkciji koja se održala i u najtežim okolnostima od njenog samog osnutka. Za tu namjenu jedan od prioriteta prilikom knjižnične nabave bila je kupnja različitih publikacija, u formatu velikih mapa (s folio listovima), koje su sadržavale reproducirana umjetnička djela svjetski poznatih umjetnika. Kasnije su djelatnici Muzeja, kustosi, u nemogućnosti putovanja i posjećivanja svjetskih muzeja, kao i učenici Obrtne škole bez pristupa internetu i drugim alatima konzultirali ove edicije od kojih su neke sadržavale i originalne grafike visokih tehničkih dometa. 

Publikacija Handzeichnungen alter Meister aus der Albertina und anderen Sammlungen („Crteži starih majstora iz Albertine i drugih zbirki“) objavljena u Beču (izvorno izdanje iz 1896. godine) tiskana je kao dio visokokvalitetne naklade s ciljem približavanja različitih tematskih područja poput znanosti i umjetnosti širokoj publici. U predgovoru knjige njeni autori Josef Schönbrunner i Joseph Meder ističu kako je ovo izuzetno izdanje namijenjeno za posebne biblioteke u kojima se prijatelji umjetnosti mogu upoznati s vrhunskim djelima najveće vrijednosti čuvanima u bečkom muzeju Albertina, kao i u Louvreu te drugim europskim muzejskim zbirkama poput onih u Berlinu, Münchenu, Veneciji i drugdje. Među kopijama objavljenima u ovoj publikaciji mogu se pronaći glavni predstavnici svih škola prošlih stoljeća predstavljeni jednim, dvama ili s više signiranih listova, studije iz 15. stoljeća, kao i zanimljivi monogramisti 16. stoljeća. Među najzvučnijim imenima ističu se Dürer, Rafael, Rembrandt, Rubens, Boucher, Dumonstier i drugi.

Piše: dr. sc. Antonia Došen, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafike i Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO