EXHIBITIONS TO GO

newsletter header 2-1

MUO Exhibitions To Go ponuda je izložbi Muzeja za umjetnost i obrt koja za cilj ima predstaviti uspješne izložbe čiji su koncepti stvoreni i realizirani unutar MUO. Naša vizija je uspješne postavke MUO ponuditi i drugim muzejima unutar Hrvatske te na taj način izložbe dovesti u fokus stručne i šire javnosti u zemlji.

Ponuđene izložbe predstavljaju predmete iz različitih zbirki, rekonstruiraju originalan kontekst poput opusa umjetnika ili zbirke pokrovitelja umjetnosti, ili predlažu nove spojeve – kao rezultat istraživanja – koje daju nove uvide i način razumijevanja predmeta u muzejskim fundusima. Cjelovita izložba tako može biti posuđena srodnoj kulturnoj instituciji, produljujući život izložbe i dajući većem broju publike – regionalno, nacionalno i međunarodno – mogućnost da dožive prikazane predmete i priče koje oni sadržavaju. Takve suradnje podižu razinu zanimanja javnosti kod muzeja u kojima se stalni postavi mijenjaju rijeđe. One također nude svježe ideje i mogućnosti muzejskim prostorima koji imaju izložbene dvorane, no ne i stalni postav, te su tako uvijek u potrazi za zanimljivim novim privremenim izložbama.

Imati više lokacija za postav izložbe od koristi je organizatoru koji dobiva nove platforme za svoje izložbe, te onim muzejskim institucijama koje izložbe preuzmu. Tako muzeji diljem Hrvatske imaju olakšan pristup mnoštvu ideja iz izložbenih prostora, te mogućnost adaptacije tih izložbi za svoj prostor. Ovakav vid suradnje, kroz posudbe stručno kuriranih izložbi, omogućava najveći mogući doseg publici, dalje radeći na pozicioniranju umjetnosti i kulture. Za MUO, kao i za sve ostale kulturne institucije, posudbe izložbi su bitne zbog razmjene ideja (ogled na trenutne probleme u društvu, nov način predstavljanja eksponata ili interakcije s posjetiteljima), materijala (pogotovo za predmete rijetko viđene u javnosti, ili zajedno na jednom mjestu), te novih resursa; financijskih i ljudskih.

MUO Exhibitions To Go je oblik suradnje sa srodnim institucijama u kojem visokokvalitetne produkcije nastale u Muzeju za umjetnost i obrt postaju dostupne ostalim muzejima.

Exhibitions To Go Newsletter

 

Miroslav Gašparović

ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

miroslav.gasparovic@muo.hr

 

Adriana Prlić

voditeljica projekta

adriana.prlic@muo.hr