Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

[predstavljanje monografije] Nele Tarbuk : Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug

19/12/16 12:0012:00

Uz promociju monografije

Nela Tarbuk: Kipar Johannes Komersteiner i njegov krug

podsjećamo da je nastajala od začetka priprema za izložbu

FIGURA I  ORNAMENT / Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug

(Muzej za umjetnost i obrt, 10. 3. – 17. 4. 2016.).

unnamed-1

Podsjećamo, kipar Johannes Komersteiner rodonačelnik je baroknog stila u kiparstvu sjeverne Hrvatske. Po brojnosti sačuvanih djela i kvaliteti oblikovanja jedan je od vodećih iz doba 17. stoljeća, a njegov opus od osobita je značaja za umjetničku baštinu Hrvatske. Osim što je dala uvid u majstorov umjetnički profil, izložba u Muzeju za umjetnost i obrt po prvi puta predstavila je i djela Komersteinerovih sljedbenika, koji su nastavili s radom njegove radionice i u prvom desetljeću 18. stoljeća.

Johannes Komersteiner je porijeklom iz Sankt Johanna u sjevernom Tirolu, nedaleko Kitzbühla, a dokumentirana je i njegova djelatnost u Ljubljani gdje je 1673. godine zasnovao obitelj. Sačuvana djela ponajprije ga povezuju sa Zagrebom, gdje je on poznat kao majstor kipova i oltara naručenih tijekom 1670-ih i 1680-ih godina za tada isusovačku crkvu Sv. Katarine i za katedralu. Od posebne je važnosti oltar Sv. Franje Borgije u crkvi Sv. Katarine u Zagrebu kao jedini Komersteineru pripisan oltar sačuvan in situ. Druga sačuvana djela uključuju ponajprije dijelove nekadašnjih oltara iz zagrebačke katedrale poput preostalih dijelova katedralnih oltara Bl. Dj. Marije i Sv. Ladislava kralja danas u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, nekadašnjeg oltara Sv. Emerika, danas u kapeli Sv. Fabijana i Sebastijana u Vurotu, zatim oltara Sv. Marije Magdalene i Sv. Roka u kapeli Sv. Petra u Gotalovcu, te nekadašnjeg oltara Sv. Jeronima u župnoj crkvi Sv. Marka u Jakuševcu.

Komersteiner donosi u našu sredinu tordirani stup kao novi arhitektonski element oltara i dekoraciju s motivom akantusovih listova, čistih i s upletenim anđeoskim figurama, a kipovi se odlikuju stavom karakterističnog kontraposta i individualnom tipologijom.

Na izložbi su bila izložena Komersteinerova djela iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt koji ima najveći broj majstorovih djela i djela iz drugih muzeja te oltarne cjeline ili njihovi dijelovi, koji su samo za tu prigodu posuđeni iz crkava i kapela u kojima su danas smješteni.

 

Pod nazivom „FIGURA I ORNAMENT / Barokni kipar Johannes Komersteiner i njegov krug“, u kraćem opsegu, izložba je održana i u Narodnoj galeriji Ljubljana, od lipnja do rujna 2016. godine, a bila je popraćena katalogom.

Details

Date:
19/12/16 12:00
Time:
12:00