Elektronička vaga Skala 02

Skala 02 je elektronička vaga s digitalnim prikazom koju je Vladimir Robotić dizajnirao 1985. godine za tvornicu Digitron. Riječ je o vagi za profesionalnu upotrebu u trgovinama koja je pružala mogućnost automatskog izračuna cijena proizvoda. Robotić je 1987. godine za dizajn ovog proizvoda osvojio priznanje na izložbi  “Die gute Industrieform” u Hannoveru.

Vladimir Robotić (Čakovec, 1930.) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1953. godine. Početkom šezdesetih godina, kao zaposlenik Jugomonta i Inžinjering-projekta, radio je na projektu prefabriciranih kuća Spačva, Marles, SPIG.

Od 1967. do kraja 1969. radio je u Centru za industrijsko oblikovanje kao voditelj projekta dizajna i kao dizajner (projekti za poduzeća Jugostroj iz Beograda, Prvomajsku iz Zagreba, Vaso Miškin-Crni iz Sarajeva, Bratstvo iz Novog Travnika). U okviru CIO projektirao je mini-trafostanice za tvrtku Rade Končar. U Končarevom Elektrotehničkom institutu bio je zaposlen od 1969. do 1981. godine. Uz Noe Maričića, bio je osnivač Končarevog Odjela za dizajn, a od ožujka 1971. do odlaska iz tvrtke bio je šef ovog Odjela.

U razdoblju od 1981. do umirovljenja 1990. godine djelovao je kao samostalni dizajner u okviru ZUH-a, i surađivao s nizom tvrtki (Digitron iz Buja, Hrast iz Čakovca, Tvornica rudarske opreme iz Kaknja, Elektrotehnički fakultet iz Zagreba).

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima se ističu godišnja nagrada Vladimir Nazor (dodijeljena Končarevom Odjelu za dizajn) 1983. godine, te Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo 2003. godine. Odlikovan je Ordenom Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996.

Elektronička vaga Skala 02, Vladimir Robotić, Tvornica Digitron, Buje, Pazin, 1985.

Pripremila: Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna