Herman Boll├ę i obnova Zagreba ­čÄĘ

Herman Boll├ę i obnova Zagreba nakon potresa 1880. godine.

U Zagrebu se 1880. dogodio veliki potres. Potres je bio toliko sna┼żan i razoran da je veliki dio stanovni┼ítva pobjegao u susjedne zemlje. Zbog toga je izdano 3800 putni─Źkih karata na Glavnom kolodvoru u Zagrebu.

Prepoznajete li gra─Ĺevinu na ovom MUO predmetu?

Tanjur, prema I. Zascheu, oslikao L. Riedl, Be─Ź, oko 1855. , MUO 14880

Na pladnju je prikazana Zagreba─Źka katedrala kako je izgledala prije potresa 1880.

Velik broj zgrada u tada┼ínjem Zagrebu, zajedno s katedralom, bio je sru┼íen ili je pretrpio velika o┼íte─çenja. Potres je uru┼íio svodove u katedrali, o┼ítetio oltare, pod i sru┼íio zvonik. Kre─çe obnova i izgradnja Zagreba. U Hrvatsku dolazi arhitekt Hermann Boll├ę koji je zaslu┼żan da se Zagreb pretvorio u metropolu. Neke od njegovih gra─Ĺevina su Zagreba─Źka katedrala, Zgrada HAZU (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u Zagrebu), kompleks groblja Mirogoj (arkade, kapela Krista Kralja, kapela na pravoslavnom dijelu groblja i brojni spomenici), kurija na Kaptolu, stambena zgrada u ┼Żerjavi─çevoj ulici, kapelica na Ilirskom trgu, a ─Źak su i meteorolo┼íki stup i fontana na Zrinjevcu napravljeni prema njegovom projektu.

I naravno, za na┼íu pri─Źu najva┼żniji, Muzej za umjetnost i obrt… Izgradnja kre─çe nakon potresa 1888. godine kojom je nastao dana┼ínji MUO. Kao prva zgrada namjenski ra─Ĺena za muzej u Hrvatskoj izgra─Ĺen je zajedno s Obrtnom ┼íkolom, dana┼ínjom ┼ákolom za primijenjenu umjetnost i dizajn. Zgrada je kao i ve─çina drugih gra─Ĺena ugledaju─çi se na jedan davni stil iz pro┼ílosti, a to je stil renesanse koji u 19. stolje─çu nazivamo neorenesansni stil.

Arhitekt Boll├ę bio je ispred svojega vremena te je zaslu┼żan za mnogo detalja u unutra┼ínjosti zgrade od kojih su neke izradili razni majstori obrtnici i u─Źenici Obrtne ┼íkole prema njegovim nacrtima.

Bolle je umro 17. travnja 1926. godine te je trebalo pro─çi mnogo godina kako bi bio priznat kao jedna od najzaslu┼żnijih osoba za izgled grada Zagreba kakvog poznajemo danas.

Na fotografiji pro─Źelja zgrade Muzeja za umjetnost i obrt vidljiv je trokutasti element iznad glavnog ulaza u muzej – to je arhitektonski ukras koji zovemo zabat.

Dana┼ínji kreativni zadatak je zamisliti se u ulozi arhitekta Hermanna Boll├ęa. Poku┼íajte nacrtati zabat onako kako ga sami zami┼íljate, imaju─çi na umu da stvorite ne┼íto potpuno novo i druga─Źije.

Poku┼íaj na crte┼żu zabata uz pomo─ç ma┼íte izraditi vlastiti zabat bilo virtualno u kompjuterskim programima (Paint, Gimp,…), precrtavanjem obrisa ili na neki drugi kreativan na─Źin.

Svoje crte┼że mo┼żete fotografirati i poslati na na┼íu adresu e-po┼íte: edukacija@muo.hr

#MuoKids

#MuoEducation

#MakeArtAtHome

Edukacija / kontakti: Marta Kuliš Aralica, Vedrana Ceranja