Dašak ljeta

Knjižnica Muzeja za umjetnost i obrt srce je informacija i izvora povezanih sa zbirkama Muzeja. Ima važnu ulogu u podršci muzejskom radu, istraživanju, obrazovanju i diseminaciji kulturne baštine. Pružajući širok spektar knjižničnih izvora, Knjižnica pomaže u očuvanju i promicanju kulturnog naslijeđa i umjetničke kreativnosti te je podrška istraživačkim i muzejskim aktivnostima unutar Muzeja. Stručno muzejsko osoblje, znanstvenici i istraživači često se koriste fondom Knjižnice za pripremu izložbi, objavljivanje znanstvenih radova i provođenje istraživanja povezanih s muzejskim zbirkama.

Fond Knjižnice kontinuirano se proširuje i obogaćuje, među ostalim koristeći se dugogodišnjom praksom nabave putem razmjene. Knjižnica MUO surađuje s preko 200 muzeja, muzejskih knjižnica i kulturnih institucija u Hrvatskoj i inozemstvu čime se proširuje međunarodna suradnja s kolegama iz drugih kultura i zemalja.

Ova vrsta suradnje omogućuje širenje znanja, pristup novim informacijama te jačanje veza između muzeja. Od velikog je značaja i podrška u radu muzejskom osoblju, omogućujući im pristup specijaliziranim informacijama koje su usko vezane za muzejske zbirke, potiče se suradnja među muzejskim knjižnicama, stvaranje partnerskih odnosa te pristup publikacijama i materijalima koje ne bi bilo lako pronaći na tržištu.

Jedna od posljednjih novih suradnji međuknjižnične razmjene ostvarena je sa specijaliziranim muzejom lepeza u Londonu – The Fan Museum. Naravno, glavna značajka muzeja je njegova zbirka lepeza koja broji više od 5 000 primjeraka. Ostvarenom suradnjom i razmjenom fond Knjižnice MUO obogaćen je nizom publikacija o ovim fascinantnim predmetima koji odražavaju bogatu povijest i kulturnu raznolikost, a njihova ljepota i elegancija i dalje oduševljavaju ljude diljem svijeta.

U ovim vrućim ljetnim danima rashladite se uz kolekciju lepeza iz MUO Zbirke tekstila i modnog pribora koja je dostupna na javnom portalu.

Ugodno ljeto!

Piše: Maja Grims Nonveiller, diplomirana knjižničarka