Da sam ja… Obrtnik, češljar!

Obrtnici su, kao što već znamo, majstori koji su izrađivali uporabne predmete kojima su se služili plemići i građani, a češljari su obrtnici koji su se bavili izradom češljeva.

Češljevima su se ljudi služili od davnina, pa tako ”vijesti iz povijesti” govore da najstariji češljevi datiraju oko 5000 godina prije nove ere, s područja Perzije. Na svijetu nema područja koje ne koristi češalj kao uporabni predmet, no ipak ovisno o kulturi, mijenja se stil izrade, kao i materijali. Češljevi mogu biti izrađeni od raznih vrsta drveta, od životinjskih kosti, od metala, kao i od kornjačinog oklopa. Plastični češalj kakav u današnje vrijeme nalazimo u trgovinama prvi put je proizveden 1869. godine u Americi, a proizvela su ga braća Hyatt.

Obrtnika češljara je, nažalost, sve manje zbog revolucije u proizvodnji ovog predmeta i stoga ćemo spomenuti jednog domaćeg češljara, koji ne samo da je jedini u Hrvatskoj, nego i jedan od posljednjih na području Europe, a njegovo ime je Antun Penezić. S radom ovog starog majstora imali ste priliku upoznati se na izložbi Made In u Muzeju za umjetnost i obrt, na kojoj je bilo upriličeno iskustveno dočaravanje proizvodnje češljića u obliku filmskog narativa, scenografski osmišljenog u maloj drvenoj kućici u kakvoj je ovaj češljar izrađivao ručne češljeve.

U ovotjednom kreativnom zadatku, inspirirani klasicističkim češljićem iz rubrike #DidYouKnow, pripremili smo za vas zadatak u kojem uz pomoć papira, žice i/ili plastelina možete improvizirati ovaj klasicistički češljić ili neki po vlastitom odabiru iz fundusa MUO.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr