Čudesna kugla

Ovaj mjesec posvećen je Zbirci bjelokosti MUO.

Bjelokost je naziv za koštanu tvar koja izgrađuje kljove slona, mamuta, vodenkonja, morža, ulješure, divlje svinje… Nazivamo je još i slonova kost ili slonovača, ali s obzirom na sve životinje koje smo naveli, jasno je da je pravilniji naziv bjelokost. Posebnost ovog materijala je njegova mliječna boja koja s vremenom poprima žućkasti ton. Toliko je specifična da se koristi kao naziv: boja bjelokosti. Zbog svoje rijetkosti i činjenice da ju je teško obrađivati, bjelokost je vrlo skupocjena i oduvijek je bila simbol društvenog statusa. Danas je trgovina bjelokosti zabranjena jer su se neke životinjske vrste suočile s istrebljenjem.

Muzejska zbirka bjelokosti s predmetima nastalim na europskom tlu u periodu 17., 18. i 19. stoljeća, predstavlja najcjelovitiju stariju zbirku tog tipa osnovanu u Hrvatskoj. Zbirka se sastoji od raznih predmeta: reljefa, malih skulpturica, raspela, portretnih minijatura te niza uporabnih predmeta (dugmadi, kutijica, drški suncobrana i lepeza i sl.)

Jedan od najzanimljivijih predmeta u Zbirci je Contrefait kugla koja pokazuje nevjerojatno umijeće i vještinu izrade. Naime, sastoji se od niza šupljih poliedara smještenih jedan unutar drugoga, ali najčudesnije je to što je cijela izrezbarena od jednog jedinog komada bjelokosti! Bjelokosne kugle bile su jedan od najpoželjnijih predmeta u „kabinetu čudesa“ (Wunderkammer) odnosno kolekcijama raznorodnih predmeta koje su od kraja 16. stoljeća pa sve do kraja 19. stoljeća znali imati vladari i aristokrati. Bjelokosne kugle predstavljaju poveznicu između tehničkog zadatka tokarenja i intelektualnog zadatka konstrukcije složenih geometrijskih struktura poliedara skrivenih u konceptu kugle.

U današnjem zadatku izradit ćemo jednu „čudesnu“ kuglu, doduše ne od bjelokosti nego od papira. No trebat će nam vještina, preciznost i strpljivost kao i majstorima koji su izrađivali bjelokosne kugle.

Za ovotjedni zadatak bit će vam potrebni: bijeli papir dimenzija A4 i upornost 😉

Detaljne upute možete vidjeti u video zapisu na YouTubeu!

Veselimo se vašim kuglama, koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr.

Pedagoški odjel MUO