Crtanje svjetlom

Bliži se početak nove školske godine, što znači da ljetna pauza ide kraju, no sigurni smo da nosite neke uspomene na ove školske praznike, a možda ste iskoristili i moment za crtanje svjetlom nekog trenutka za pamćenje?

Pojam fotografija znači crtanje svjetlom, odnosno kamera hvata svjetlost koja ulazi kroz leću na matricu i na temelju tog svjetla formira se slika.

Ukoliko ste foto dokumentirali neki ”uhvaćeni” trenutak, možda ste tijekom ovih praznika stvorili vlastitu moment fotografiju! Naime, pravi sadržaj ovog tipa fotografije, moment fotografije, popularne krajem 19. stoljeća i tijekom 20. stoljeća, je zaustavljeni pokret.

U fundusu MUO možete pronaći velik broj fotografija ovog tipa, a neke primjere pogledajte u nastavku.

Još jedan nezaobilazan primjer moment fotografije, kao i jedan od prijašnjih kreativnih zadataka pronašao je svoje mjesto u studiji Practices of digitally mediated youth engagement in GLAMs during the pandemic, koja je nastala u okviru projekta The GLAMers u kojem MUO sudjeluje kao partner.

Skok grofa Stjepana Erdödya, Karlo (Dragutin) Drašković, 1894., Zbirka starije fotografije, MUO-44369

U ovotjednom kreativnom zadatku pozivamo vas da uz pomoć vlastitih mobilnih uređaja ili uređaja vaših roditelja, napravite ”crtež svjetlom”. Hoće li to biti trenutak kada se ljuljate na ljuljački u parku? Ili trenutak kada je u žaru igre lopta poletjela u zrak, a svi pogledi i kretnje tijela usmjereni su prema dočekivanju vraćanja lopte na tlo? Ili možda još stignete zabilježiti trenutak kada skačete u more/bazen…

Ukoliko želite, svoje nastale fotografije možete podijeliti s nama putem email adrese: edukacija@muo.hr