Crta… Crtež… Dizajn!

Tko su to dizajneri? Sigurno ste čuli za njih. Postoje modni dizajneri koji se bave dizajniranjem odjevnih predmeta i obuće, ali postoje i oni zahvaljujući kojima različite stvari kao što su npr. vlakovi, auti, ali i manje stvari poput namještaja, plakata ili knjiga postaju funkcionalno i vizualno ljepše oblikovane. Za tu vrstu oblikovanja zaslužni su produkt dizajneri i grafički dizajneri. Produkt dizajneri više su orijentirani na funkcionalnost oblikovanja, dok su grafički dizajneri orijentirani na vizualni identitet u oblikovanju. Ovaj tjedan predstavljamo jednog od najznačajnijih grafičkih dizajnera u hrvatskom dizajnu, čijih se više od 120 radova čuva u fundusu zbirke grafičkog dizajna Muzeja za umjetnost i obrt, a ime tog umjetnika je Mihajlo Arsovski. Iako je najprepoznatljiviji po plakatima koje je radio za zagrebačku kazališnu i izložbenu scenu, Arsovski je bio izuzetno produktivan autor koji se istovremeno bavio i oblikovanjem knjiga, uređivanjem novina i časopisa, dizajnom vizualnih identiteta, scenografija, interijera, postavljanjem izložbi i signalizacijom.

Njegovo ime poznato je i na svjetskoj sceni grafičkog dizajna, a hrvatsku kulturnu scenu obilježio je i oblikovao šezdesetih i sedamdesetih godina.

U našem ovotjednom kreativnom zadatku, kroz igru Memory upoznat ćemo se sa radovima, odnosno plakatima ovog glasovitog grafičkog dizajnera, a vaš je zadatak da kroz igru pronađete parove.

Zabavite se i pratite nas i dalje na https://www.muo.hr/edukacija/