Prima… Šalje… Doživljaje!

Znate li kako su ljudi nekad jedni drugima slali pozdrave ili u kratkim crtama prenijeli neki doživljaj ili čestitali povodom neke prigode dok nije bilo mobitela i računala? Možda pretpostavljate iz naslova da je riječ o razglednicama i čestitkama.

Razlika između čestitke i razglednice je u tome što razglednice uglavnom prikazuju vizure gradova, dok čestitkama, kao što sama riječ kaže, isključivo čestitamo nešto prigodno. U Muzeju za umjetnost i obrt, u Zbirci starije fotografije, nalaze se čestitke privatnog  i poslovnog karaktera, od kojih većina pripada razdoblju s početka 20. stoljeća, te su većinom uvezene iz austrijskih i njemačkih autorskih radionica. Najstarija čestitka u našem fundusu datira u 1899. godinu. Prva pojava čestitki u svijetu bilježi se u Kini, u kojoj su se slale za Novu godinu, dok su se u zapadnjačkoj kulturi prve čestitke izrađivale u Njemačkoj kao drvorezi još u 15. stoljeću i bile su privatnog karaktera. Tehnike u kojima su najčešće rađene su kolorirana litografija i kolorirana fotogravura.

Za današnji kreativni zadatak bit će vam potrebne škare, malo deblji (višegramski) papir i flomasteri ili drvene bojice. Prvo izrežite papir veličine 14 x 9 cm, što je standardni format čestitki, a zatim zamislite da nekome čestitate rođendan čestitkom, na koji način bi ilustrirali njenu prednju stranu? Probudite umjetnika u sebi i na slikovit način ilustrirajte rođendansku čestitku!

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr

#MUOKIDS