“Bidermajer” motivi

Inspirirani razdobljem bidermajera iz kojeg potječe šalica koju ste imali prilike vidjeti i čiju ljubavnu priču smo predstavili u ovotjednoj EMI donosimo zanimljivosti tog stilskog razdoblja prve polovine 19. stoljeća. Bidermajer je stil skromnoga građanskog ambijenta. Život se seli iz dvoraca u manje građanske stanove, a ljudi teže ugodnom obiteljskom životu. Reprezentativnost koja je bila prije zastupljena zamjenjuje se intimnošću. Sve je podređeno jednostavnosti pa tako i namještaj kuće, porculan, tkanine, slikarstvo, minijature i drugo.

Namještaj ima jednostavne površine i linije, a presvlake na njemu obično su svijetle prugaste tkanine urešene cvjetićima, girlandama i sl. Osnovni dekorativni motiv bidermajera je cvijeće; tkanine, odjevne i dekorativne, obavezno su dekorirane cvjetnim motivima. Cvijeće je i najčešći motiv vezova i mnoštva drugih kućnih ukrasa (poput cvijeća na grafikama, u buketu na portretima, oslikano na porculanu i staklu, utkano u tepisima, urezano na namještaju, njegovano (ili uzgojeno) u teglama, šarenilo boja u vrtu). Kao dio ornamentike ovog vremena pojavljuju se razne vrste cvijeća poput malih ruža, nezaboravka, georgina ili dalija, geranija, pelargonija, krizantema i drugoga. Poznata je i vrsta buketa naziva „bidermajer“ (nastao 1820. godine) koji je kupolastog oblika. Na vrhu buketa nalazi se samo jedan cvijet, dok su ispod njega posloženi ostali cvjetovi u krugovima. Buket završava manšetom.

Za naš ovotjedni kreativni zadatak bit će vam potrebni raznobojni papiri, škare, ljepilo i ukrasna vrpca. Inspirirajte se dekoracijom s bidermajerskih predmeta iz našeg fundusa i pokušajte izraditi bidermajer buket kojim možete ukrasiti neki kutak svojeg doma. U nastavku pogledajte na koji način možete izrezivati cvjetiće, te ih lijepiti, odnosno složiti u buket.

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr

#MuoKids

#MakeArtAtHome

#MuoEducation