Božićni ukras/Advent

Dragi naši,

bliži nam se Božić i svi smo počeli otvarati naše adventske kalendare. U današnjem prozorčiću na MUO adventskom kalendaru prikladno se nalazi nešto što je baš specifično za nadolazeće razdoblje – ukras za božićnu jelku.

Povijest najstarijeg ukrašenog božićnih drvca povezujemo s Njemačkom u 16. stoljeću. Isprva ukrašena drvca nisu bila u obliku kakvog prepoznajemo danas, odnosno čin ukrašavanje nije bio povezan s kršćanstvom. Zelena boja grančica bila je simbol života i grančice su trebale odbijati zle vještice. Stavljanje ukrasa na drvce imalo je više žrtveno značenje. Podrijetlo božićnog drvca izvorno su poduprli protestanti i luterani, koji su izašli iz odvajanja od većinskog kršćanstva. Protestanti su nam donijeli i tradiciju božićnih darova koju su uveli u 20. stoljeću kao poticaj djeci da poštuju post. Drvca su ispočetka bila iznimno skromno okićena samo sa svijećama, kasnije ukrasima od papira, staklenim ukrasima, ornamentima od suhog voća ili orašastih plodova, nimalo nalik onome što možemo vidjeti u današnje vrijeme. U SAD-u je u 19. stoljeću uvedena prva električna rasvjeta za božićno drvce, koja je nevjerojatno brzo stekla popularnost među ljudima. Božićne lampice su do danas ostale osnova ukrašavanja božićnog drvca. Nedugo nakon toga, Francuz Pierre Dupon je patentirao proizvodnju božićnih kuglica koje su se puhale iz finog stakla. U početku su božićne kuglice na drvcu bile samo jednobojne, ali su se kasnije počele proizvoditi u različitim bojama i s različitim šarama.

Ukras za jelku, Njemačka, početak 20. st., MUO 46250/5

Inspiracija za naš današnji zadatak je ukras za božićnu jelku iz MUO fundusa koju ćemo pokušati rekreirati iz papirnatih slamki.

Sve što vam treba za današnji zadatak su: papirnate slamke, deblji konac i škare. Pratite naše upute kroz slike i napravite sami svoj božićni ukras za drvce.