Božićne jaslice

Mjesec prosinac posvetili smo Zbirci kiparstva. U zbirci se čuvaju sakralne skulpture (izvorno rađene za crkvene prostore) i profane skulpture odnosno skulpture svjetovnog karaktera.

Kiparstvo ili skulptura je grana likovne umjetnosti u kojoj je likovno izražavanje realizirano trodimenzionalnim oblicima (za razliku od slikarstva koje je dvodimenzionalno). Djela nastaju oblikovanjem, klesanjem, rezanjem, lijevanjem ili sastavljanjem. Materijali su najčešće čvrsti (kamen, glina, drvo, metal, kost, staklo, sintetičke mase…), ili takvi da u određenom vremenu mogu zadržati željeni trodimenzionalni oblik (papir, led, tkanina, pijesak i sl.). Prema prostornosti, kiparska se djela dijele na punu plastiku (slobodno stojeća trodimenzionalna tijela) i reljefe (kiparsko djelo prostorno vezano za plohu, s koje se može uzdizati manje ili više naglašenim volumenima – niski i visoki reljef).

Majka s djetetom, Josip Turkalj, SAD, 1962., Zbirka kiparstva, MUO-41071

S obzirom na adventsko vrijeme, predlažemo vam da sami izradite unikatne jaslice za vaš dom! Iako u fundusu imamo puno sakralnih skulptura, inspiraciju smo pronašli u profanoj skulpturi „Majka i dijete“ Josipa Turkalja.

Pedagoški odjel MUO

Veselimo se vašim radovima koje nam možete poslati na edukacija@muo.hr!