Božićna grafika

Inspirirani našom novootvorenom izložbom „Marijan Detoni: Od skice do matrice“ koja je u cijelosti posvećena Detonijevom opusu grafika,a s obzirom na vrijeme godine, odlučili smo spojiti ugodno s korisnim te za vas ovaj petak osmisliti zadatak u kojem ćete imati priliku kreirati vlastitu božićnu grafiku koja isto tako može poslužiti i kao čestitka.

Podsjetimo se još jedanput što je to grafika!

Grafika je skupni naziv za sve tehničke postupke umnožavanja crteža putem matrice. Ona ne nastaje izravno potezom na plohi kao crtež već nastaje urezivanjem crteža u neku ploču – matricu, koja se zatim premazuje bojom i otiskuje na papir ili na neku drugu podlogu.

Postoje razne tehnike tiska od kojih razlikujemo visoki i duboki tisak ovisno o načinu obrade materijala kojima se grafičari koriste za izradu matrice. U visoki tisak spadaju: drvorez, linorez, izdignuti bakrorez, a u duboki tisak: bakrorez, bakropis, mezzotinta, akvatinta, suha igla, cinkorez itd.

U svim grafičkim tehnikama, osim monotipije, jedna matrica se koristi za izradu više istih primjeraka tako da i vi sami možete u današnjem zadatku izraditi više jednakih primjeraka vlastite čestitke ili grafike.

Sve što vam je potrebno za izradu „naših“ grafika jest kapafix, tempera, kistovi, štapići za ražnjiće i malo deblji hamer papir.

Kapafix-u skidamo gornji sloj kartona tako da ne oštetimo pjenastu podlogu koja se nalazi ispod. Nakon što smo to učinili utiskujemo razne željene slike i oblike, u ovom slučaju božićnih motiva,  pomoću štapića za ražnjiće. Nadalje, umočimo kist u temperu i premazujemo čitavu površinu utisnute linije slike. Premazanu „matricu“ otiskujemo na papir. i dobili smo našu prvu grafiku. Gotovu matricu moguće je koristiti puno puta, a može se i doraditi po potrebi.