Bočice šampona Irel

Marija Kalentić profesionalnu karijeru započela je krajem pedesetih godina kao dizajnerica tekstila, no većinu svog radnog vijeka provela je kao dizajnerica ambalaža i propagandnog materijala u zagrebačkoj tvornici kozmetičkih proizvoda Neva. Ova je tvornica 1978. godine postala jedan od OOUR-a tvornice farmaceutskih proizvoda Pliva, te je je Kalentić umirovljenje 1985. godine dočekala kao zaposlenica ove velike tvrtke. Početkom osamdesetih – a vjerojatno kao posljedica prekida suradnje s L’Orealom – Neva je razvila jednu od svojih najutjecajnijih kozmetičkih linija: Irel šampone i lakove za kosu. Uz već uobičajene formate plastičnih jastučića za šampon i lakova u raspršivaču, Marija Kalentić za Irel dizajnirala je i dva vrlo suvremena, praktična rješenja plastičnih bočica s ovjesnim vezicama.

Bočice šampona Irel, dizajn: Marija Kalentić, proizvođač: Pliva, Zagreb, 1980.

Marija Kalentić (rođ. Gerasimenko) kći ruskih emigranata, rođena je u Subotici 1930. godine. Godine 1948. upisala je studij arhitekture u Zagrebu, no već sljedeće godine prebacila se na novoosnovanu Akademiju primijenjenih umjetnosti. Nakon tri godine općeg studija na Akademiji opredijelila se za Odjel tekstilnog dizajna. Diplomirala je 1954. godine kao “akademska slikarica tekstilka”, u klasi profesorice Branke Hegedušić, po čijoj je preporuci iste godine pristupila Državnoj majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Godine 1956. napustila je Radionicu (zbog trudnoće) te je nastavila raditi samostalno. Kao dizajnerica tekstila surađivala je sa Zagrebačkom industrijom svile (za koju osim dizajna tkanina radi i elemente vizualnog identiteta) te s bosanskom tvornicom Vunteks. Od 1962. godine zaposlena je u tvrtki Neva, te je za ovu  tvornicu dizajnirala ambalažu brojnih linija kozmetičkih proizvoda za njegu lica i kose, pasti za zube, parfema i drugih proizvoda. Uz ambalažu, Marija Kalentić tijekom godina dizajnirala je  i ostale elemente Nevinog vizualnog identiteta: novogodišnje čestitke, kataloge proizvoda, razne diplome te Nevine izložbene prostore na Zagrebačkom velesajmu. Tvornica Neva 1978. godine postala je OOUR Neva – dio SOUR-a Pliva, a Marija Kalentić zaposlenica na Odjelu propagande u kojemu je, uz nju, radilo još nekoliko dizajnera. Međutim, Kalentić je ostala zadužena za dizajn Plivinih kozmetičkih linija sve do mirovine 1985. godine.

Marija Kalentić 2008. godine donirala je svoje radove Muzeju za umjetnost i obrt. U muzejskim zbirkama sačuvano je 236 predmeta iz područja dizajna tekstila, ambalaže i grafičkog dizajna. Donacija je predstavljena na izložbi Marijina industrija ljepote održanoj u Muzeju za umjetnost i obrt 2014. godine.

Pripremila: Koraljka Vlajo, voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna