Muzej za umjetnost i obrt na međunarodnoj izložbi stakla u austrijskom Glasmuseumu u Bärnbachu

Muzej za umjetnost i obrt i ove godine nastavlja partnersku suradnju s Stölzle Glas centrom u sklopu međunarodne izložbe stakla u Glasmuseum Bärnbach u Austriji. Ovogodišnja 30. jubilarna izložba naziva se Čudesni svijet stakla „Die Wunderwelt des Glases“ te predstavlja vrijedne muzejske zbirke i zanimljive staklene eksponate među kojima se još od 2014. godine mogu vidjeti i predmeti iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt.

Devet muzeja iz Austrije, Slovenije i Hrvatske, među kojima je i MUO, ove godine prezentiraju publici priče o vrijednosti i umjetničkom stvaralaštvu u staklu. Iz bogate Zbirke stakla MUO predstavljeno je gotovo trideset odabranih eksponata prema koncepciji Sandre Kandučar Trojan, muzejske savjetnice i voditeljice Zbirke stakla MUO. Vrčić u obliku delfina, bočice iz Murana, krilate čaše iz Nizozemske nastale u 17. st. te vaza iz Belgije, zdjela i čaše na nožici iz Češke samo su neki od unikatnih izloženih staklenih predmeta poznatih staklana.

Ovogodišnja obljetnička izložba povezana je s nekim od tematskih „vrhunaca” prošlih desetljeća, a možete ju razgledati u Glasmuseumu Bärnbach u Štajerskoj sve do kraja prosinca 2024. godine.

(17. svibnja 2024.)

Fotografije: Vedran Benović, MUO