Virtualna izložba o nizozemskom nakladniku i kartografu Johannesu Janssoniusu

Muzej za umjetnost i obrt predstavlja virtualnu izložbu posvećenu velikom nizozemskom nakladniku i kartografu Johannesu Janssoniusu pod nazivom Kartografska djela nakladničke kuće Johannesa Janssoniusa u Zbirci grafike Muzeja za umjetnost i obrt.

Ovom virtualnom izložbom, koja se može razgledati na portalu eKultura, MUO obilježava 360 godina od njegove smrti predstavljajući vrhunske dosege tzv. zlatnog doba nizozemske kartografije kroz odabir desetak Janssoniusovih signiranih zemljovida raskošno vizualno oblikovanih u baroknom stilu.

Zbirka grafike Muzeja za umjetnost i obrt u svojoj podzbirci kartografije čuva oko stotinu zemljovida iz navedenog razdoblja među kojima su najzastupljeniji upravo oni signirani Janssoniusovim imenom.

Autorica koncepta virtualne izložbe i tekstova je dr. sc. Antonia Došen, viša kustosica, voditeljica Zbirke grafike i voditeljica Zbirke tiskarstva i knjigoveštva MUO, a stručna suradnica na izradi virtualne izložbe je kustosica Mihaela Cik.

NOVA ET ACCVRATA POLI ARTICI et terrarum Circum Iacentium DESCRIPTIO, Amsterdam, 1630. – 1660.


Portal eKultura razvijen je u sklopu projekta eKultura „Digitalizacija kulturne baštine“, financiran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru provedbe Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Projekt provodi Ministarstvo kulture i medija u suradnji s partnerskim institucijama Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskom radiotelevizijom, Muzejom za umjetnost i obrt i Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu.