Otvorenje izložbe „Ivan Standl – Zagrebački fotograf“ u Mestnom muzeju Ljubljana

Nakon izložbe u Muzeju grada Zagreba (15. prosinca 2022. – 19. ožujka 2023.), izložba „Ivan Standl – Zagrebački fotograf” gostuje u Mestnom muzeju Ljubljana u Sloveniji.

Izložba će biti otvorena u utorak, 12. ožujka 2024., u 19 sati, a svečano će je otvoriti Blaž Peršin, ravnatelj Mestnog muzeja Ljubljana.

Izložbu autorski potpisuju mr. sc. Dubravka Stančec (MGZ), Ivana Gržina (HAZU) i Dunja Nekić (MUO).

Ivan Standl (1832. – 1897.), rođenjem Čeh, jedan je od najznačajnijih predstavnika rane fotografije u Hrvatskoj. Stekao je zasluge zbog dugovječnosti djelovanja, kompleksna opusa i mnogih nagrada. U Zagrebu je od sredine 1860-ih sve do smrti vodio profesionalni atelijer. Portretirao je građanstvo, snimao prirodne i kulturne znamenitosti, različite umjetničke predmete, ali i za potrebe znanstvenih istraživanja. Nosio je naslov Akademijina svjetlopisca i djelovao je kao ovlašteni sudski fotograf. Upamćen je i kao jedan od kroničara velikoga zagrebačkog potresa 1880. godine. Njegova žanrovska svestranost odredila je koncepciju izložbe koja u četirima tematskim cjelinama okuplja najreprezentativniju građu iz renomiranih lokalnih zbirki i nastoji pokazati zašto ga je Gjuro Szabo, davnašnji ravnatelj Muzeja grada Zagreba, prozvao „nenadkriljenim zagrebačkim fotografom“.

Izložba je rezultat partnerstva Muzeja za umjetnost i obrt s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Muzejom grada Zagreba.

Izložbu u Mestnom muzeju Ljubljana možete pogledati do 5. svibnja 2024.