Šabićeve grafike za knjigu haiku pjesama Luka Paljetka donirane Muzeju za umjetnost i obrt

Nova vrijedna donacija Muzeju za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt danas je primio vrijednu donaciju grafika akademskog grafičara izv. prof. dr. art. Mirana Šabića, nagrađivanog predstavnika mlađe generacije umjetnika. Riječ je o grafičkoj mapi koja ilustrira zbirku pjesama „Haiku iz bolnice“ našeg istaknutog književnika, književnog prevoditelja i akademika Luka Paljetka. Grafička mapa Mirana Šabića sadrži seriju od 16 bakropisa/aquatinti kojima je vjerno dočarao pjesnički jezik Luka Paljetka i njegovih stihova koje je pisao lani u bolnici s bolničkog kreveta. Ova je grafička mapa od iznimnog značenja za fundus Muzeja za umjetnost i obrt s obzirom na to da je Miran Šabić svojim istaknutim i kontinuiranim kvalitetnim radom i dosadašnjim doprinosom suvremenoj grafičkoj sceni iznimno značajan za daljnje obogaćivanje i širenje Zbirke grafike, posebice njene cjeline vezane za suvremenu umjetnost.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić uručio je Miranu Šabiću zahvalnicu za donaciju te istaknuo: „Zbirci grafike Muzeja za umjetnost i obrt je ljubaznošću autora darovan primjerak ove grafičke mape odnosno knjige pjesama kako bi se uvrstila u fundus Muzeja i time bila sačuvana kao vrijedan muzejski artefakt za sve buduće generacije.“

Svaka od haiku pjesama Luka Paljetka čitatelju otvara prozor u svijet dubokih osjećaja i misli, razmišljanja o vlastitom životu i osjećajima vezanim uz prolaznost vremena. Upravo te doživljaje Miran Šabić je prenio na grafike s mnoštvom detalja, linija i raznih vrsta tekstura. „Pokušao sam graditi kompleksne prizore koji nisu ništa drugo nego jednostavni prikaz mojeg doživljaja prirode i okoline, čak bih mogao reći neke svakodnevice. Cilj mi je bio da u gledatelju pobude neki osjećaj nostalgije, prolaznosti, ali i osjećaj mira koji priroda pruža. Upravo je te osjećaje Luko utkao u svoje pjesme.”, naglasio je Šabić.

Voditeljica Zbirke grafike i Zbirke tiskarstva i knjigoveštva dr. sc. Antonia Došen istakla je kako je Miran Šabić u suradnji s Lukom Paljetkom ostvario zaista nadahnjujuće likovno-književno djelo čime je dao znatan doprinos suvremenom grafičkom stvaralaštvu koje je vrijedan doprinos Zbirci grafike Muzej za umjetnost i obrt.

Knjiga akademika Paljetka „Haiku iz bolnice“ izdala je Zbirka Biškupić, a promocija istoimene knjige i grafičke mape održana je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 16. lipnja ove godine.

Objavljeno: U Zagrebu, 28. studenoga 2023.

Fotografije: Vedran Benović, MUO