Ruksak (pun) kulture (Otočki ruksak) 2023.

U studenom je MUO sudjelovao u projektu Ruksak (pun) kulture (Otočki ruksak), s programom MUO iz ruksaka na sunce. U prvom polugodištu školske godine 2023./24. Pedagoški odjel uputio se na poluotok Pelješac kako bi posjetio tri lokalne osnovne škole, dvije u općini Janjina (područne škole Putnikovići i Žuljana) i jednu u općini Orebić (područna škola Lovište).

Polaznicima je u prvom dijelu programa kroz interaktivnu prezentaciju predstavljen fundus, odnosno zbirke Muzeja za umjetnost i obrt te im je približena ustanova muzeja, njegova funkcija i njezini djelatnici. Upoznati su sa zanimljivim predmetima koji su činili dio nekadašnjeg stalnog postava. Nakon ispričanih priča o muzejskim predmetima, polaznici su mogli odabrati koji od tih predmeta žele nacrtati na svojoj majici.

U drugom dijelu održana je kreativna radionica Nosi umjetnost! u kojoj su polaznici izrađivali skicu prethodno odabranih predmeta olovkom na bijeli papir, a potom su ih crtali na bijelim majicama flomasterima za tekstil. Nakon završenog crtanja polaznici su uz pomoć šablona na majice dodavali tekst Nosim umjetnost! prema vlastitom izboru.

Na kraju radionice svaki polaznik je dobio primjerak nove edukativne publikacije Pedagoškog odjela MUO STILOPLOV: VEŽITE SE, POLIJEĆEMO! Riječ je o radnoj knjižici s interaktivnim zadacima i naljepnicama koja je namijenjena utvrđivanju stečenog znanja na zabavan način te je koristan sadržaj i za daljnju upotrebu.

Ruksak (pun) kulture omogućava dostupnost, približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima, razvijanje njihove estetske kulture, općenito senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i kulture. Namjera programa je da umjetnost i kultura budu jednako dostupne svoj djeci na području Republike Hrvatske.,

Detaljnije o projektu možete pročitati na web stranici Ministarstva kulture i medija.