Obilježena stota godišnjica rođenja i donacija ostavštine jednog od najznačajnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka

U prisustvu brojnih zagrebačkih fotoreportera današnjice, radnih kolega, učenika, prijatelja i obitelji jednog od najznačajnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka jučer je u zagrebačkoj Kinoteci obilježena stota godišnjica njegova rođenja. Tom je prigodom predstavljena donacija vrijedne ostavštine Pavla Cajzeka koju je Muzeju za umjetnost i obrt darovala obitelj autora, prikazan je dokumentarni prilog „Pavao Cajzek – fotoreporter“ i održan razgovor s Cajzekovim učenicima i kolegama fotoreporterima Sinišom Hančićem, Josipom Bistrovićem i Dragutinom Havranekom. Posebna zahvalnica za donaciju uručena je kćeri Pavla Cajzeka, Andrei Mimici, koja je s obitelji prisustvovala događanju.

Brojne uzvanike, ljubitelje fotografije, novinske fotoreportere pozdravili su Sanjin Mihelić, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Anuška Deranja Crnokić, izaslanica ministrice kulture i medija RH i Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista u kojem je Pavao Cajzek kao novinar i fotoreporter djelovao većinu svojeg radnog vijeka. Govoreći o značaju i važnosti Pavla Cajzeka i njegove ostavštine za buduće generacije novinskih fotoreportera, Klarić je posebno naglasio kako s radošću i ponosom obilježavamo njegov 100. rođendan jer je Cajzek bio dobri duh Zagreba, zaglavni kamen Večernjeg lista od prvih stranica davne 1959. godine. „Njegova je fotografija oblikovala vizualni identitet Večernjaka i nametnula se kao standard koji slijede sve generacije fotoreportera do danas“, naglasio je.

Na velikom kinoplatnu prikazan je dokumentarni prilog „Pavao Cajzek – fotoreporter“ snimljen za ovu prigodu u produkciji Muzeja za umjetnost i obrt, Večernjeg lista, Pixsella uz arhivski materijal s Hrvatske radiotelevizije. Autorica novosnimljenog priloga je dr. sc. Iva Prosoli, kustosica iz Muzeja za umjetnost i obrt, a snimatelji Davor Puklavec i Marko Lukunić iz Pixsella te montažer Večernjeg lista Kruno Galjar.

Brigu za Cajzekovu ostavštinu preuzela je dr. sc. Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije i Zbirke foto opreme Muzeja za umjetnost i obrt koja je podsjetila na važnost fotoreportaže i čuvanja radova fotoreportera kao i na stalni postav fotografije, koji je Muzej za umjetnost i obrt predstavio povodom 140. obljetnice osnutka Muzeja, a u kojem je upravo fotoreportaža činila važan segment. Naglasila je kako vjeruje da je donacija jednog od najvažnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka odličan početak budućih zajedničkih projekata Muzeja za umjetnost i obrt i fotoreportera i pozvala ih na suradnju. Posebno je zahvalila fotoreporterima Josipu Bistroviću, Dragutinu Havraneku i Siniši Hančiću na ugodnoj i inspirativnoj suradnji.

Objavljeno: U Zagrebu, 21. studenoga 2023.

Fotografije: Srećko Budek, MUO