Obilježavanje stote godišnjice rođenja Pavla Cajzeka u povodu donacije njegove ostavštine Muzeju za umjetnost i obrt

U ponedjeljak, 20. 11. 2023. godine, u 20 sati, u zagrebačkoj Kinoteci održat će se svečano obilježavanje stote godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih zagrebačkih fotoreportera Pavla Cajzeka.

Tom prigodom bit će predstavljena donacija vrijedne ostavštine ovog velikog fotografa, koju je Muzeju za umjetnost i obrt darovala obitelj autora. Ostavština obuhvaća negative, pozitive, dokumentaciju, izreske iz novina s objavljenim prilozima autora, nagrade i osobne predmete.

Događanje je organizirano u partnerstvu Muzeja za umjetnost i obrt, Večernjeg lista u kojem je Pavao Cajzek kao novinar i fotoreporter djelovao većinu svojeg radnog vijeka te foto i video agencije Pixsell, te uz potporu Hrvatske radiotelevizije.

Na događanju će biti prikazan dokumentarni prilog „Pavao Cajzek – fotoreporter“, snimljen za ovu prigodu, koji donosi portret ovog zagrebačkog fotoreportera kroz arhivski materijal s Hrvatske radiotelevizije te intervjue s njegovim učenicima i kolegama.

Također će biti održan panel razgovor u kojem će o Pavlu Cajzeku i njegovoj vrijednoj ostavštini govoriti fotoreporteri Josip Bistrović, Dragutin Havranek i Siniša Hančić te Iva Prosoli, voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt.

Biografski podaci:

Pavao Cajzek-Pablo (Čakovec, 1923. – Zagreb, 1999.)

Završio je srednju ekonomsku i jednogodišnju novinarsku školu u Zagrebu i uz to stekao i kvalifikacije fotografa. Profesionalno se novinarstvom počeo baviti 1950. godine u redakciji „Narodnog jedinstva“,  sljedeće godine prelazi u „Narodni list“. Većinu svog radnog vijeka bio je vezan uz „Večernji list“ u kojem je radio kao fotoreporter i novinar od 1959. godine pa sve do umirovljenja 1985. godine.

Također je svoja znanja i iskustva prenosio mladima, predavao je Osnove novinske fotografije u zagrebačkom Obrazovnom centru za kulturu i umjetnost te u Vjesnikovu Centru za izobrazbu novinarskih kadrova.

Pavao Cajzek je za svoje fotografije dobio brojne nagrade i priznanja: Nagradu Društva novinara Hrvatske (1955.), diplomu II. izložbe planinarske fotografije Ljepota planina (1956.), plaketu I. savezne izložbe fotoreportera Jugoslavije u Zagrebu (1957.), nagradu Narodne armije i Fronta za fotografiju Udes na Izložbi novinske fotografije Jugoslavije u Beogradu (1972.), srebrnu plaketu izložbe Zagreb kamerom fotoamatera (1975.), Zlatno pero (1978.), Nagradu Muzeja grada Zagreba na IX. izložbi fotografije Zagreb (1980.) i Nagradu grada Zagreba (1982.).

Godine 1994., u sklopu proslave 900. obljetnice grada Zagreba, postavljena mu je samostalna izložba Priča o Zagrebu, snimio Pavao Cajzek u Galeriji Klovićevi dvori. Iste godine izdana mu je monografija urednika Josipa Bistrovića u izdanju Masmedie: „ZAGREB, Snimio Pavao Cajzek“, koja je doživjela nekoliko izdanja.

Za sebe je govorio da nije ni kroničar, ni svjedok vremena, već novinar-fotoreporter koji je nastojao pošteno raditi svoj posao. Smatrao je da fotoreporter mora biti i kompletan novinar. Zato je uvijek govorio da je u novinarstvu najvažnije znati gledati.