Izložba „MUO u Slavonija – Slavonija u MUO“ – predavanja i vodstva kustosa

U studenom i prosincu ne propustite gostujuća predavanja i vodstva kustosa Muzeja za umjetnost i obrt po izložbi „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“. Izložba je otvorena u Muzeju Slavonije Osijek kao najveći partnerski projekt Muzeja za umjetnost i obrt u ovoj godini na kojoj su izloženi najreprezentativniji predmeti iz bogatog muzejskog fundusa vezani uz Slavoniju, Baranju i Srijem.

Raspored predavanja i vodstava:

9. studenog 2023.O modnom ormaru Matilde Hengl i zbirci porculana Osječanina dr. Jakoba Franka.

Vodstvo će održati dr. sc. Marina Bagarić, voditeljica Zbirke arhitekture, Zbirke keramike i Zbirke oslikane kože i Andrea Klobučar, voditeljica Zbirke tekstila i modnog pribora i Zbirke devocionalija

O vodstvu: Matilda Hengl, rođena Gillming, bila je aktivna sudionica osječke kulturne i modne scene te supruga osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba nalazi se četrdeset i devet komada odjeće i modnog pribora koji su nekada bili vlasništvo obitelji Gillming Hengl te čine svojevrsni obiteljski modni ormar. Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora, u vodstvu će na izloženim primjercima odjeće i modnog pribora Matilde Hengl objasniti termin „modni ormar“ i značaj takve cjeline unutar fundusa zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt.

Voditeljica Zbirke keramike i Zbirke arhitekture MUO Zagreb dr. sc. Marina Bagarić u prvome će dijelu svoga vodstva kroz odabrane primjere na izložbi predstaviti stilske mijene u oblikovanju porculana europskih manufaktura, od baroka do modernizama 20. stoljeća. Od ukupno dvadeset eksponata, pet potječe iz vrijedne zbirke Osječanina dr. Jakoba Franka, nakladnika, novinara i kolekcionara, otkupljene za MUO od njegovih nasljednika 1906. godine. Stoga će drugi dio vodstva biti posvećen boljem upoznavanju Frankove zbirke, a također i doprinosa njegove obitelji nacionalnoj kulturi i umjetnosti.


23. studenog 2023.Upotrebni predmeti svakodnevice iz zbirke metala, dr. sc. Arijana Koprčina, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke metala

O predavanju: Predavanje će obuhvatiti raznovrsnost fundusa Zbirke s naglaskom na upotrebne predmete izložene u Muzeju Slavonije, no donijet će i uvid u manje poznate cjeline poput predmeta od željeza, sakralnih predmeta od metala i nakita.


7. prosinca 2023. –  Iz Zbirke kiparstva Muzeja za umjetnost i obrt : O djelima baroknog kipara Ivana Komersteinera, Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke bjelokosti i Zbirke kiparstva

O predavanju: Tko je Ivan Kommersteiner i zašto su oltari koje je izradio za zagrebačku katedralu u 17. stoljeću važni za povijest baroka u kontinentalnoj Hrvatskoj?
O Komersteinerovim djelima koja se čuvaju u Zbirci kiparstva Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, o tome kako su oltari pri regotizaciji katedrale rastavljeni, izmješteni, a zatim pronađeni i dopremljeni u Zagreb da bi 1925. godine bili izloženi na velikoj kulturno-povijesnoj izložbi povodom 1000-te godišnjice hrvatskog kraljevstva, govorit će muzejska savjetnica Jasmina Fučkan, voditeljica Zbirke kiparstva MUO.


21. prosinca 2023. – Recentna istraživanja u Zbirci grafike MUO – Marijan Detoni, dr. sc. Antonia Došen, voditeljica Zbirke grafike i Zbirke tiskarstva i knjigoveštva

O predavanju: Posljednje dvije godine voditeljica Zbirke grafike Muzeja za umjetnost i obrt dr. sc. Antonia Došen posvetila je istraživanju grafičkog opusa Marijana Detonija. Jedan od hrvatskih najistaknutijih grafičara iz vremena između dva svjetska rata najprepoznatljiviji je po svojoj mapi grafika Ljudi sa Seine iz 1934. godine. O ostalim grafičkim ciklusima i fazama stvaralaštva Marijana Detonija kao i njegovoj važnosti za fundus Muzeja saznat će se više na predavanju kojim će se razotkriti grafičko stvaralaštvo ovog majstora.