MUO na Simpoziju TEZAURUS SKULPTURE u Klanjcu

Uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, u Klanjcu se od 25. do 27. listopada 2023. godine održava Simpozij TEZAURUS SKULPTURE, u prostoru Studija Galerije Antuna Augustinčića.

Simpozij se otvara u srijedu 25. listopada 2023. u 10 sati, a u njegovu radu sudjeluje četrdesetak stručnjaka i znanstvenika iz cijele Hrvatske, s ciljem sveobuhvatnog sagledavanja kompleksne problematike izrade tezaurusa skulpture – kako s likovno-teoretskih, tako i s lingvističkih aspekata – te pridonošenja sintetiziranju osnovnih smjernica za njegovu izradu.

Ispred Muzeja za umjetnost i obrt na Simpoziju će sudjelovati s izlaganjem kustosice Antonija Dejanović (voditeljica Zbirke glazbenih instrumenata i Dokumentacijske službe), Jasmina Fučkan (voditeljica Zbirke skulpture i Zbirke bjelokosti), Andrea Klobučar (voditeljica Zbirke tekstila i Zbirke devocionalija) te Zoran Svrtan, voditelj Informatičke službe MUO.

Ovo je peti u nizu simpozija posvećenih kiparstvu (SKULPTURA NA OTVORENOM, 2003.; ORIGINAL U SKULPTURI, 2008.; PROBLEM SPOMENIKA: SPOMENIK DANAS, 2013.; SKULPTURA U MUZEJU, 2018.) koje Galerija Antuna Augustinčića organizira u želji da potakne razrješavanje kompleksne stručno-znanstvene (muzeološke, povijesno-umjetničke i teorijske) problematike.