Novi ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić stupio na dužnost

Zagreb, 9. listopada 2023. – Na dužnost novog ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt danas je stupio Sanjin Mihelić, muzejski savjetnik, dosadašnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu. Jednoglasnom odlukom Upravnog vijeća Muzeja i rješenjem gradonačelnika Grada Zagreba, Sanjin Mihelić je imenovan na mandat od četiri godine. Dužnost je preuzeo od dosadašnjeg ravnatelja Miroslava Gašparovića koji nakon dvadeset godina provedenih na čelu MUO-a odlazi u mirovinu.

Sanjin Mihelić diplomirao je arheologiju i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirao na Institutu za arheologiju sveučilišta University College London 2001. godine. Autor je i koautor velikog broja izložbenih projekata u zemlji i inozemstvu te autor više desetaka stručnih i znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i stranim publikacijama. Član je Hrvatskog muzejskog društva, Hrvatskog arheološkog društva,  ICOM-a te brojnih drugih baštinskih udruga. Član je Upravnog odbora ICOMOS-a Hrvatske, međunarodne nevladine organizacije za zaštitu kulturnih dobara.

Sanjina Mihelića odlikuju artikuliranost, jasni ciljevi, suvremeni pristup stručnim muzeološkim temama te način upravljanja institucijom. Osim stručnog rada posebno se ističe organizacijskim sposobnostima i iskustvom u provedbi aktivnosti na postpotresnoj obnovi Arheološkog muzeja u Zagrebu na čijem je čelu bio od 2016. godine. Posjeduje zavidnu razinu iskustva upravljanja velikim muzejskim sustavom i kompleksnim projektima kroz dva prethodna mandata. Predloženim četverogodišnjim programom rada Muzeja za umjetnost i obrt Sanjin Mihelić je koncepcijski i metodološki definirao aktivnosti dugoročnog razvoja MUO-a,  te prije svega nastavak obnove muzejske zgrade. Višegodišnja međunarodna umreženost u muzejske asocijacije i realizirani projekti naglašavaju iskustvo Sanjina Mihelića koji je u svome radu, između ostalog, usmjeren na razvoj djelatnosti muzeja i njegove uloge u suvremenom društvu.

Novi ravnatelj preuzima dužnost, kako je istaknuo, s velikim poštovanjem i uvažavanjem dosadašnjih postignuća, važnosti i ugleda koji uživa Muzej za umjetnost i obrt, kao jedna od krovnih baštinskih nacionalnih institucija. „Trudit ću se svoju novu dužnost obavljati savjesno, stručno i profesionalno na dobrobit cijele kuće, muzejskih kolega i zajednice u cjelini“, naglasio je.