28 godina starog stalnog postava MUO

15. 9. 1995. – 15. 9. 2023.

Niti mjesec dana nakon oslobođenja najvećeg dijela okupiranih hrvatskih teritorija 15. 9. 1995. Muzej za umjetnost i obrt otvorio je svoja vrata i predstavio novi stalni postav prema koncepciji tadašnjeg ravnatelja Vladimira Malekovića i članova stručnog kolegija MUO te prema prostornoj artikulaciji arhitekta Marijana Hržića.

Stalni postav je uključivao građu iz gotovo svih muzejskih zbirki, odabranu po kriterijima kvalitete i stilske reprezentativnosti. Gotovo 3000 eksponata na preko 2000 m² izložbenog prostora, iz zbirki MUO pružio je uvid u razvoj umjetničke i obrtničke produkcije od kasnog srednjeg vijeka do danas, povijesne mijene stilova u kojima se zrcale posebnosti hrvatskog kulturnog prostora te šira duhovna i intelektualna kretanja vremena.

Otvorenje Stalnog postava 15. 9. 1995. bio je prvi veliki kulturni događaj u netom oslobođenoj Hrvatskoj koji  je spomenuo i Predsjednik Republike Hrvatske Dr. Franje Tuđmana u Izvješću o stanju hrvatske države i nacije u 1995. godini* u kojem se navodi:

„Među mnogobrojnim kulturnim događanjima protekle godine treba jamačno spomenuti i otvaranje novog, proširenog, stalnog postava Muzeja za umjetnost i obrt, muzeja koji svjedoči o našim trajnim, višestoljetnim vezama s europskim umjetničkim kretanjima i postignućima, ali i o kontinuitetu hrvatskog stvaralaštva. S ponosom možemo tvrditi da je ovaj muzej pravi dragulj u niski najljepših muzeja takve vrste u svijetu.„

Tijekom proteklih desetljeća nove akvizicije i stručno-znanstvene spoznaje u obradi muzejskog fundusa inicirale su izmjene i dopune izvornog postava koje slijede osnovnu koncepcijsku nit postava iz 1995. godine dok je ove godine, 17. veljače povodom 140. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt otvoren novi postavi Zbirke fotografije i Zbirke dizajna te obnovljen treći kat Stalnog postava MUO uz novitet izložbu – Modni ormar baletnog para Yuresha-Wright.

*(na zajedničkoj sjednici oba doma hrvatskog Sabora, 15. siječnja 1996.)