Uspješan završetak projekta „eKultura – Digitalizacija kulturne baštine“

Muzej za umjetnost i obrt posljednje četiri godine predvodio je digitalizaciju hrvatske muzejske građe

Ministarstvo kulture i medija RH i partnerske institucije Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatski državni arhiv, Nacionalna i sveučilišna knjižnica te Hrvatska radiotelevizija obilježili su uspješan završetak projekta digitalizacije kulturne baštine „eKultura – Digitalizacija kulturne baštine“ koji je trajao posljednje četiri godine. Projekt se provodio na nacionalnoj razini od 2019. do 2023., a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.– Razvoj e-usluga od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj i svrha ovog projekta jest stvaranje središnje baze podataka i jedinstvenog pristupa kulturnoj baštini, povećanje pristupa baštini u digitalnom obliku te zaštita od propadanja i gubitka. Zahvaljujući projektu na taj se način uspostavila standardizirana i trajna pohrana u digitalnom obliku na jednom mjestu što omogućuje jedinstveni pristup i korištenje digitalizirane građe znanstvenicima, studentima, arhivskoj, knjižničnoj i muzejskoj zajednici, građanima i šire.

S obzirom na prethodno dugogodišnje iskustvo u digitalizaciji Muzej za umjetnost i obrt odabran je kao partnerska ustanova za koordinaciju projekta unutar muzejske zajednice. Radom na projektu MUO je započeo 2019. godine pod vodstvom Zorana Svrtana, koordinatora projekta eKultura za muzejsku zajednicu i koordinatora matične djelatnosti za umjetničke muzeje i muzeje primijenjenih umjetnosti. Nakon četiri godine aktivnog rada na digitalizaciji, pripremama, vođenju digitalnih baza podataka, arhiva, nabavki opreme i slično, koordinator Zoran Svrtan istaknuo je kako je Muzej za umjetnost i obrt prepoznat kao partner s najviše iskustva u digitalizaciji muzejske baštine. Upravo zbog svog višegodišnjeg iskustva, kako u brojnim europskim projektima poput Europeane, PartagePlus, AthenaPlus i drugih, tako i u projektima digitalizacije općenito, MUO je predvodio proces digitalizacije građe cijele muzejske zajednice u ovome projektu. Od ukupno 169 muzeja koliko ih broji Upisnik javnih i privatnih muzeja u Republici Hrvatskoj, u projekt „eKultura – Digitalizacija kulturne baštine“ aktivno se uključilo njih svega tridesetak. Nadajući se većem angažmanu i aktivaciji šire muzejske zajednice u ovakvim i sličnim projektima u budućnosti, Muzej za umjetnost i obrt stajat će i dalje na raspolaganju za sve aktivnosti jačanja kapaciteta zajednice za digitalizaciju kulturne baštine.

Obilježavanjem uspješnog završetka projekta „eKultura – Digitalizacija kulturne baštine“ u sklopu kojega je Muzej za umjetnost i obrt posljednje četiri godine predvodio digitalizaciju građe hrvatske muzejske zajednice, u prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u svom obraćanju Miroslav Gašparović ispred Muzeja za umjetnost i obrt je istaknuo kako je ova vrijedna baza digitalne muzejske baštine jedan od ključnih projekata za cijelu muzejsku zajednicu i šire.

Posebno je zahvalio Zoranu Svrtanu, koordinatoru projekta e-Kultura koji je četiri godine aktivno radio na digitalizaciji, pripremama, vođenju digitalnih baza podataka, arhiva, nabavki opreme i drugom.

Zahvaljujući projektu na taj se način uspostavila standardizirana i trajna pohrana u digitalnom obliku na jednom mjestu što omogućuje jedinstveni pristup i korištenje digitalizirane građe cijeloj Hrvatskoj i svjetskoj zajednici.