MUO je partner na međunarodnoj izložbi stakla u sklopu Stölzle Glas-Center, Glas Museum Bärnbach, Austrija

Muzej za umjetnost i obrt i ove godine nastavlja suradnju sa Stölzle Glas centrom iz Bärnbacha u Austriji. U Muzeju stakla u Bärnbachu 26. svibnja 2023. otvorena je izložba pod naslovom „Čaše kroz stoljeća – kultura ispijanja s užitkom“. Ova jubilarna, 35. po redu izložba, već je od početka travnja dostupna mnogobrojnoj austrijskoj publici, koja je naučena na njihove sjajne izložbe, pohrlila u staklarski centar, a postav nove izložbe može se razgledati sve do kraja prosinca ove godine. 

Zbirka stakla MUO na ovoj izložbi predstavlja se s gotovo četrdeset eksponata iz svoje bogate zbirke, koje je odabrala i stručno obradila Sandra Kandučar Trojan, viša kustosica voditeljica Zbirke stakla MUO. 

U tom izboru valja istaknuti čaše za vino ili pjenušac iz hrvatskih staklana kao što su staklana Osredek, koja je djelovala u 19. stoljeću, ili servis izrađen u prvoj polovini 20. stoljeća u grupaciji Sjedinjenih tvornica stakla. Od europskih staklana tu je zastupljen servis za vino od glasovite bečke tvrtke Lobmeyer ili pak krigle s brušenom dekoracijom iz čeških staklana.

Izložba pod naslovom „Čaše kroz stoljeća – kultura ispijanja s užitkom“ prikazuje na zanimljiv način povijest stakla od svojih početaka prije gotovo 4000 godina, pa sve do danas, kroz priču o specifičnim čašama za ispijanje različitih vrsta pića. Prva „posuda za piće“ vjerojatno je bio savijen dlan, a najstariji primjerci čaša i posuda za piće potječu iz Mezopotamije, Sirije i Egipta, gdje je i otkrivena umjetnost miješanja kvarcnog pijeska, sode i vapnenca za izradu stakla. Mnoga tehnološka otkrića utjecala su na razvoj staklarstva i sam izgled posuda. Prvi stakleni predmeti bili su manjih dimenzija i izrađeni od guste neprozirne mase iz vremena oko 1.500 g. pr. Kr., dok s izumom staklarske puhaljke, staklo postaje sličnije današnjem, prozirnije i tanjih stijenki, a sam staklarski obrt uzeo je zamah, te se pojavila i masovnija proizvodnja. Staklo je idealan materijal za serviranje pića kao što su vina, piva i žestoka pića, jer je prozirno, te potpuno bez okusa i mirisa. Još od antike vino se posluživalo na stolu u ukrašenim staklenim posudama, a u današnja vremena svaka vrsta vina zahtijeva posebno dizajniranu čašu. Tu osnovnu ideju o različitim vrstama pića i njima prilagođenih oblika čaša na posebno uspješan način provodi i staklana Stoelzle-Oberglas Lausitz. Osim reprezentativnih primjeraka staklenih predmeta iz vlastite kolekcije nastalih u staklani, kao što se razni tipove čaša od onih za vino ili pivo, pa sve do čaša za posluživanje miješanih pića, na izložbi su prezentirani i eksponati iz hrvatskih i slovenskih muzeja i zbirki stakla.

Ove su godine partneri iz Hrvatske, osim Muzeja za umjetnost i obrt, Muzej Mimara, Muzej antičkog stakla Zadar i Zavičajni muzej Biograd na Moru, a iz Slovenije Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož, Pokrajinski muzej Celje i Dolenjski muzej iz Novog Mesta.