Svjetski dan secesije 2023.

Svjetski dan secesije svake se godine obilježava 10. lipnja, a ovogodišnja tema je Materijali. Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana secesije pripremili smo za vas niz pitanja i odgovora kroz koje ćete saznati više o iriziranom staklu koje se vrlo često koristilo upravo u razdoblju secesije.

ŠTO?

Irizacija ili iridescencija je pojava koju oko percipira kao prelijevanje uzoraka u duginim bojama.

KAKO?

Nastaje interferencijom valova svjetlosti reflektiranih s donje i gornje strane jednog ili više (polu)transparentnih slojeva, te ovisi o poziciji promatrača, odnosno kutu promatranja ili kutu upadne zrake svjetla.

GDJE?

U prirodi se može vidjeti na perju, kornjašima, školjkama, leptirima, ribama, kamenju…

U umjetnosti i obrtu također je prisutna!

KADA?

Rimsko staklo odnosi se na drevno staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog Carstva, prije dvije tisuće godina. Pronalazi se arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, osobito današnjeg Izraela. Svaki pronađeni komad rimskog stakla obilježen je svojom poviješću uporabnog predmeta, kao i višestoljetnim prirodnim procesom, koji ga je obojio u prepoznatljive plave i zelene tonove. Propadanje stakla tijekom vremena pod zemljom, dovelo je do takozvane irizacije, stvaranja ljuskica u duginim bojama na staklenoj površini – što je jedno od prepoznatljivih obilježja rimskog stakla.

U novije vrijeme pojavu irizacije najčešće nalazimo na predmetima iz razdoblja secesije i to na predmetima od stakla i keramike.

TKO?

Umjetnik i dizajner Louis Comfort Tiffany (1848.-1933.), sin osnivača vodeće svjetske draguljarske firme, zaslužan je za patent proizvodnje iriziranog stakla (favrile). Nastaje tretiranjem površine metalnim oksidima i izlaganjem kiselinskim parama.

Zanimljivo je kako je i naša poznata dizajnerica Antonija Krasnik oblikovala umjetničke predmete od iriziranog stakla.