Slavka Pavić dobitnica je Nagrade Grada Zagreba

Slavka Pavić, velika hrvatska fotografkinja, dugogodišnja suradnica Muzeja za umjetnost i obrt, čiji se radovi čuvaju u njegovom fundusu, jedna je od ovogodišnjih dobitnica Nagrade Grada Zagreba.

Slavka Pavić (Jajce, 1927.) fotografijom se aktivno počela baviti 1950-ih godina. Od 1951. članica je Fotokluba Zagreb, kada počinje s izlaganjem te ubrzo i aktivnom organizacijskom te pedagoškom djelatnosti.

Slavka Pavić formirala se kao autorica prepoznatljive autorske poetike i jedna od glavnih domaćih predstavnica „subjektivne fotografije“. Njezini gradski prizori,  geometrizirane kompozicije, zatim raznovrsni fotografski eksperimenti, redom su radovi impresivne vizualnosti i višeslojnog značenja koji potvrđuju pripadnost Slavke Pavić dominantnim umjetničkim strujanjima druge polovine 20. st. u svijetu. Slavka Pavić osnivačica je Ženske sekcije Fotokluba Zagreb i organizatorica godišnjih izložbi sekcije, koje su se odvijale pod pokroviteljstvom Fotosaveza Jugoslavije, čime je ostvaren ključan doprinos  vidljivosti i prisutnosti ženskog fotografskog djelovanja. Slavka Pavić je kroz čitavo vrijeme djelovanja radila kao suradnica prilikom obrade i razvijanja fotografije svojem suprugu fotografu Milanu Paviću. Oduvijek poznata među ljubiteljima fotografije, Slavka Pavić je širu popularnost i zasluženo priznanje dobila tek posljednjih desetak godina zahvaljujući nekolicini projekata: 2012. godine predstavljena je samostalnom izložbom na Festivalu Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici u Cité nationale des arts u Parizu, dvije godine kasnije priređena joj je velika retrospektivna izložba u Muzeju grada Zagreba, koja je doživjela i nekoliko gostovanja, primjerice na međunarodnom festivalu fotografije Spilimbergo Fotografia, te joj je 2015. Hrvatski fotosavez objavio monografiju „Slavka Pavić: subjektivna fotografija“, autorice Branke Hlevnjak. Predstavljena je i u dva projekata Hrvatske televizije u režiji Ane Marije Habjan: Fotografija u Hrvatskoj (2008.) i Suvremenici (2017.). Povodom sedamdesetogodišnjice rada priređena joj je prošle godine izložba Slavka Pavić: Svijet vrijedan gledanja u Galeriji Kranjčar u Zagrebu.

Danas joj se radovi nalaze u Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju, Hrvatskom državnom arhivu, Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb te u različitim privatnim zbirkama.