MUO na Festivalu znanosti 2023.

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala znanosti je PRIRODA I DRUŠTVO, a MUO sudjeluje s radionicom Prirodni mozaik u petak 28. 4. od 11 do 13 sati, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Prirodni mozaik

Naziv stilskog razdoblja barok dolazi od portugalske riječi barocco što znači golem biser nepravilnog oblika. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, u Zbirci namještaja sačuvani su komadi namještaja koji pripadaju spomenutom stilskom razdoblju, a izrađeni su i ukrašeni ili pak obloženi prirodnim materijalima poput sedefa, bjelokosti, koralja, kornjačevine… Što su skrivali unutar zatvorenih ladica? Odgovor otkrijte u razgovoru s muzejskim pedagoginjama te listanjem nove edukativne radne knjižice Pedagoškog odjela MUO. Na radionici će sudionici inspirirani namještajem iz muzejskog fundusa imati priliku okušati se u izradi „prirodnih mozaika“.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Rađamo se znatiželjni, kao mala djeca se pitamo zašto je nebo plavo, a trava zelena, a kad odrastemo postajemo produktivni članovi zajednica. Čežnja za dodatnim znanjem i poticanje urođene znatiželje u svim dobima života je vrijedan cilj za koji se Festival znanosti zalaže. Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Fotografije s radionice