U osječkom Muzeju Slavonije otvorena velika izložba iz zbirki zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt

Riječ je o jednoj od najvećih seldibi muzejskog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt od njegova osnutka u ovom opsegu zbog stradanja Muzeja u zagrebačkom potresu 2020. godine.

U osječkom Muzeju Slavonije 20. travnja 2023. otvorena je velika partnerska izložba Muzeja za umjetnost i obrt i Muzeja Slavonije Osijek pod nazivom „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“. Izložba predstavlja najreprezentativnije predmete iz čak četrnaest zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Većina odabranih eksponata, koji će u osječkom Muzeju biti izloženi godinu dana, uglavnom su svojom provenijencijom ili sadržajem vezani uz Slavoniju, a ponajprije uz područje Osijeka i okolice. 

Uz brojne uzvanike, goste i prijatelje oba muzeja, izložbu je otvorio Ivica Poljičak, izaslanik ministrice kulture i medija RH. Otvorenje izložbe, kao i međuinstitucionalnu i međugradsku suradnju, pozdravili su Tatjana Turalija, izaslanica župana osječko-baranjskog, prof. dr. sc. Tihomir Florijančić, izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka, u prisustvu ravnatelja Muzeja Slavonije Osijek Denisa Detlinga i Muzeja za umjetnost i obrt Miroslava Gašparovića.

Otvarajući izložbu izaslanik ministrice kulture i medija RH, Ivica Poljičak posebno je istaknuo kako je otvorenje ove izložbe zasigurno događaj koji će trajno ostati upisan u kronici grada Osijeka kao veliki događaj za hrvatske muzeje i za muzejsku djelatnost.

Izaslanik gradonačelnika Grada Osijeka prof. dr. sc. Tihomir Florijančić istaknuo je značaj svih osječkih velikana koji su dali svoj veliki doprinos kulturi i umjetnosti, a čija se djela mogu vidjeti na ovoj izložbi te pozvao sve Osječane da u narednih godinu dana dođu u Muzej Slavonije i posjete izložbu.

Pozdravljajući brojne posjetitelje, ravnatelj Muzeja Slavonije Osijek, Denis Detling naglasio je kako je izložba „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“ nastavak dugogodišnje suradnje dvaju ustanova, koja se provodila i institucionalno i kolegijalno, te brigom o predmetima, izložbama i realiziranim projektima. Naglasio je također kako se nada da će se suradnja dvaju muzeja nastaviti i dalje, možda već u skorije vrijeme u novoobnovljenoj zgradi Muzeja za umjetnost i obrt, a zadovoljstvo će biti tim veće ukoliko suradnja bude dogovorena i u novim prostorima Muzeja Slavonije.“

Predstavljajući izložbu, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt kazao je kako je MUO nakon 140 godina postojanja bio prisiljen privremeno napustiti svoje prostore i zatvoriti se za publiku nakon što je Zagreb pogodio snažan potres u kojem je muzejska zgrada teško oštećena. „U nemogućnosti održavanja izložbi Muzej Slavonije Osijek nam je pružio ruku prijateljstva i prihvatio ovaj veliki izložbeni projekt. Namjera je upravo ovakvim gostujućim izložbama održati i proširiti svijest o njegovom značaju, te omogućiti upoznavanje ostalih dijelova Hrvatske s ogromnim kulturno-umjetničkim  bogatstvom zbirki koje se čuvaju u MUO. Osječka izložba središnji je program tog projekta koji će se i u budućnosti u različitim varijantama odvijati i u drugim muzejskim institucijama u državi, ali i u široj regiji“, istaknuo je Gašparović te zahvalio Muzeju Slavonije na višedesetljetnoj suradnji.

Javnost će tako narednih godinu dana na izložbi moći vidjeti brojne reprezentativne predmete iz muzejskih zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja. Među inima izložena su i vrijedna remek-djela poput primjerice slike „Après“ Miroslava Kraljevića,  znamenitog „Fausta“ Izidora Kršnjavog, skice Bele Čikoša Sesije za izradu zastora osječkog HNK iz 1914. godine, zatim stakleni predmeti dviju najpoznatijih slavonskih manufaktura stakla iz 19. stoljeća, Staklane u Ivanovom Polju kod Daruvara i staklane Zvečevo. Također, posebnu pažnju na izložbi plijeni odjeća i modni pribor iz obiteljskog modnog ormara Matilde Hengl, supruge znamenitog osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla, koja je bila potomak ugledne osječke obitelji industrijalaca, vlasnika osječke tvornice kože.

Autor koncepta izložbe je Miroslav Gašparović ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. Kustosice izložbe su dr. sc. Marina Bagarić i Adriana Belay, a autori/ce izložbenih dionica i tekstova o zbirkama: dr. sc. Antonia Došen, Miroslav Gašparović, Dunja Nekić, dr. sc. Iva Prosoli, Koraljka Vlajo, Antonija Dejanović, Jasmina Fučkan, dr. sc. Vesna Lovrić Plantić, Andrea Klobučar, dr. sc. Arijana Koprčina, dr. sc. Marina Bagarić, Sandra Kandučar i dr. sc. Vanja Brdar Mustapić.

Izložba je nastala u bliskoj suradnji s timom Muzeja Slavonije na čelu s ravnateljem Denisom Detlingom te njegovim suradnicima, Grgurom Markom Ivankovićem, Andrejom Šimičić, Jesenkom Ricl i ostalima. Autor postava izložbe poznati je osječki dizajner Vladimir Madunić.

Izložba će biti otvorena do travnja 2024. godine.

Fotografije: Srećko Budek, MUO