MUO u projektu međunarodne suradnje

Muzej za umjetnost i obrt jedan je od partnera ovogodišnje velike međunarodne izložbe „Retrotopija. Dizajn za socijalističke prostore“ (Retrotopia. Design For Socialist Spaces) koja će se održati u Muzeju dekorativne umjetnosti u Berlinu (Kunstgewerbemuseum – Staatliche Museen zu Berlin) na kojoj sudjeluju kustosica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO Koraljka Vlajo i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Riječ je o izložbi koja se bavi ulogom i utjecajem dizajna u zemljama bivšeg istočnog bloka i bivše Jugoslavije od 1950-ih do 1980-ih. Po prvi put nakon dugo vremena na jednoj izložbi okupljaju se brojne različite dizajnerske pozicije iz postsocijalističkih zemalja poput Estonije, Litve, Poljske, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Slovenije i Ukrajine. Muzej za umjetnost i obrt izložit će odabrane predmete iz Zbirke produkt dizajna, Zbirke grafičkog dizajna, Zbirke namještaja i Zbirke keramike.

„Retrotopija. Dizajn za socijalističke prostore“ predstavit će spektar ideja od futurističkih interijera do vizualnih komunikacija, vizionarskih dizajna posvećenih javnom i privatnom prostoru, idealno-tipskog namještaja, rekonstrukcije vizionarskih arhitektura kao i kibernetske životne prostore. Ova će izložba, kao i svi njeni akteri, dati doprinos davno zakašnjelom preispitivanju globalne i dekolonijalne povijesti dizajna.

„Retrotopija. Dizajn za socijalističke prostore“ inicijativa je Muzeja dekorativne umjetnosti u Berlinu u suradnji s: Muzejom za utopiju i svakodnevni život (Beeskow/Eisenhüttenstadt), Slovačkim dizajnerskim centrom (Bratislava), Slovačkom nacionalnom galerijom Bratislava, Moravskom galerijom (Brno), Muzejom primijenjene umjetnosti (Budimpešta), Nacionalnim muzejom umjetnosti M. K. Čiurlionis (Kaunas), NVO-om Muzej suvremene umjetnosti (Kijev), Stedley Art Foundation (Kijev), Muzejom arhitekture i dizajna (Ljubljana), Nacionalnom galerijom Prag, Estonskim muzejom primijenjene umjetnosti i dizajna (Tallinn), NVO-om Imago of Culture (Užgorod), Litavskim nacionalnim muzejom umjetnosti (Vilnius), Nacionalnim muzejom u Varšavi, Muzejom za umjetnost i obrt (Zagreb), kao i Chernihiv Monumentalism Community i ARWM Fondom za zaštitu spomenika kulture.

Izložba se otvara 25. ožujka 2023., a moguće ju je razgledati sve do 16. srpnja 2023. godine.

Pročitajte više na: https://www.smb.museum/en/exhibitions/detail/retrotopia/

Dodatne fotografije potražite na: www.smb.museum/en/press

Na fotografiji: TRS 537, elektronski kalkulator, dizajner: Davor Grünwald, proizvođač: Tvornica računskih strojeva, Zagreb, Hrvatska, 1974.