Nezaboravno sjećanje na umjetnicu Jagodu Buić

U Zagrebu je, povodom rođendana nedavno preminule istaknute umjetnice, kostimografkinje, scenografkinje, kiparice i slikarice te kazališne redateljice Jagode Buić Wuttke u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u organizaciji Muzeja za umjetnost i obrt, 14. ožujka 2023. održan hommage i sjećanje na ovu veliku umjetnicu.

Brojni okupljeni prijatelji i suradnici prisjetili su se svojih osobnih susreta i suradnje s Jagodom Buić, njenog stvaralaštva i neizbrisivog traga kojega je ostavila iza sebe. Uz čestitke za rođendan i stihove pjesme Arsena Dedića „Tvoje nježne godine“, Rade Šerbedžija, jedan od najbližih prijatelja i suradnika Jagode Buić, obilježio je početak sjećanja na umjetnicu koja je bila i ostat će simbolom vremena u kojemu je živjela. Prigodne i emotivne riječi o životu i stvaralaštvu te osobnim susretima i uspomenama uputili su i Miroslav Gašparović, prof., ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, dr. sc. Snježana Banović, profesorica Akademije dramskih umjetnosti te književnik Zdravko Zima, izaslanik Predsjednika RH.

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, dugogodišnji prijatelj i suradnik Jagode Buić, posebno je istaknuo kako ovo dogđanje slavi njezin život, sreću, čast i zadovoljstvo što je sa svima dijelila svoj Joie d’vivre. Naglasio je kako o svjetskoj reputaciji Jagode Buić govori i činjenica da se njeni radovi nalaze u brojnim relevantnim privatnim zbirkama, a uvršteni su i u funduse velikih muzeja diljem svijeta, poput Metropolitan Museum of Art u New Yorku, Stedelijk Museum u Amsterdamu, Musee des arts decoratifs u Laussani, Musee de la art moderne de la Ville de Paris. Nagrađena je najvišim priznanjem UNESCO-a za umjetnički doprinos Medaljom Picasso – rad Joana Miroa, i najznačajnijom hrvatskom nagradom za životno djelo Vladimir Nazor. „Bila je osoba vječite znatiželje, mladenačkog zanosa i umjetničkog prkosa i životnog dišpeta kojim se nosila sa svim izazovima s kojima se sretala u umjetnosti i životu. Jagoda je, je ostavila trag kao malo koja osoba, a to ovo druženje i potvrđuje. BILA JE VEĆA OD ŽIVOTA! Veličanstven umjetnički opus koji je stvorila ostavila nam je na brigu i naš zadatak jest da ga sačuvamo i buduće generacije da upoznamo s djelom ove velike umjetnice i žene“, istaknuo je Gašparović.

Osvrnuvši se na, između ostalog, neprocjenjivu teatrološku ostavštinu koju je ostavila iza sebe, profesorica Akademije dramskih umjetnosti dr. sc. Snježana Banović tom je prigodom istaknula kako je Jagoda osoba grandiozne reputacije koja je u tapiseriji tražila dramske, iskonske elemente, one koji šalju duboku filozofsku poruku. „Sve je to rezultat neiscrpnog duha Jagode Buić kojim je zasjenila sve oko sebe“, kazala je Banović.

Prijatelj Jagode Buić, književnik Zdravo Zima rekao je kako je Jagoda bila kozmopolit, „u dubini svoga bića prije svega, bila je i ostala velika“, naglasio je. Njezin temperament, njezinu duhovitost, njezinu kreativnost, njezinu tvrdoglavost Zdravko Zima je sažeo u tri riječi „neponovljvost ljudske osobe“. „Posljednje godine svoga života živjela je zahvaljujući frapantnoj snazi vlastite volje“, naglasio je zahvalivši na istinskom prijateljstvu koje je imao s Jagodom Buić.

Jagode kao umjetnice u svim njezinim pojavnostima prisjetila se i ministrica kulture i medija RH, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek koja se posebno dirljivo prisjetila doživljaja, susreta i trenutaka koje su ih povezivale cijeloga života. Istaknula je kako je Jagoda Buić bila osoba koja je oko sebe okupljala umjetnike, intelektualce, glumce i, u svakome koga je poznavala, ostavila svoj trag. „Njena osoba i njena djela, i u Hrvatskoj i svijetu, izazivala su pažnju i poštovanje. Svijest o tome što smo sve kao kultura dužni napraviti kako bismo sačuvali njezin opus svjedoči da je trag dubok i da će sigurno dugo ostati među nama“, zaključila je ministrica.

U tišini emocija uz skladbu „Caruso“ Lucia Dalle koju je Jagoda Buić najviše voljela okupljeni su obilježili sjećanje na lik i djelo ove velike umjetnice.

Foto: Srećko Budek, MUO