MUO je partner u EU projektu Made in Platform for Contemporary Crafts & Design

Drago nam je što možemo najaviti početak rada Made in platforme za suvremeni obrt i dizajn (Made in Platform for Contemporary Crafts & Design) – inicijative za istraživanje, dizajn i baštinu koja potiče suradnju i razmjenu znanja između tradicionalnih obrtnika i suvremenih dizajnera, kao i drugih stručnjaka u poljima kulture i znanosti.

Novi ciklus predstavlja izravni nastavak ranijeg projekta MADE IN Crafts–Design Narratives, koji je trajao od 2018. do 2021., te sada uključuje deset partnera iz šest zemalja čime nastoji proširiti svoj doseg, kako geografski tako i u smislu ostvarenja svojih ciljeva i misije.

Platforma se bavi pitanjima očuvanja obrtničke baštine i istraživanja mogućnosti nove artikulacije utjelovljenog znanja akumuliranog u bogatom nasljeđu europskog obrtništva. Također ispituje moguće načine diverzifikacije i prenamjene putem uzajamnog učenja i poticanjem novih načina mišljenja kroz suvremene umjetničke i dizajnerske prakse. Cilj Platforme je istaknuti nove pristupe istraživanju materijala i druge dizajnerske procese povezane s temama poput degradacije prirodnih resursa, njihove eksploatacije i modela održive proizvodnje.

Kroz niz aktivnosti koje će se provoditi od 2023. do 2025. ukazivat će se na relevantnost obrta kao poveznice između ekologije i kulture u suvremenom društvu.

U Made in platformi sudjeluju: Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO), Ljubljana, Slovenija (koordinator); Centar Rog, Ljubljana, Slovenija; Muzej grada Zenice (MGZ), Zenica, Bosna i Hercegovina; Drugo more, Rijeka, Hrvatska; Muzej dekorativne umjetnosti (SKD), Dresden, Njemačka; Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Zagreb, Hrvatska; Oaza, Zagreb, Hrvatska; Nova Iskra Creative Hub (Nova Iskra), Beograd, Srbija; Passa Ao Futuro (PAF), Lisabon, Portugal; Sveučilište primijenjenih znanosti Zwickau (WHZ), Schneeberg, Njemačka.

Made in platforma sufinancirana je sredstvima programa Kreativna Europa Europske unije.