META-PANDEMIC GLAMers – finalni event u sklopu EU Erasmus+ projekta The GLAMers

U ponedjeljak 13. veljače 2023. održan je META-PANDEMIC GLAMers finalni event gdje su se partneri projekta sastali uživo u Limassolu na Cipru s ciljem da se istraže glavni rezultati projekta i procijeni stanje europskih GLAM-ova nakon pandemije.

Uz partnere, na konferenciji u hotelu Poseidonia okupio se i tim visokih gostiju koji su također dali svoj doprinos oblikovanju budućnosti europskih GLAM-ova.

Svima prisutnima na početku konferencije obratili su se gđa. Themis Christophidou (glavna direktorica za obrazovanje, mlade, sport i kulturu Europske komisije), NJ. E. g. Yiannis Toumazis (zamjenik ministra kulture Cipra), g. Nicos Nicolaides (gradonačelnik Limassola) i g. Chrysanthos Pissarides (predsjednik, ICOMOS – CIPAR).

Uslijedila su izlaganja dviju glavnih izlagačica. Monika Hagendorn-Saupe, potpredsjednica Michael Culture-a, kroz konkretne je primjere govorila o načinima na koje GLAM-ovi koriste digitalne sadržaje za poticanje sudjelovanja mladih. Marie-Véronique Leroi, iz francuskog Ministarstva kulture, predstavila je europsku strategiju izgradnje podatkovnog prostora za kulturnu baštinu i francuske politike u ovoj domeni.

© ERA CHAIR Mnemosyne / Digital Heritage Research Lab at CUT

Događaj se nastavio prezentacijama različitih partnera: MUO je iznio svoje iskustvo muzeja kao GLAM-a unutar europskog projekta, Web2Learn je ispričao o ulozi institucija kulturne baštine u jačanju sudjelovanja građana u krizi klimatskih promjena, i na kraju, Citizens in Power su pokazali kako se tehnologija može koristiti za poticanje sudjelovanja mladih u institucijama kulturne baštine.

© ERA CHAIR Mnemosyne / Digital Heritage Research Lab at CUT

U drugom dijelu događaj je zaokružen nizom radionica koje su vodili Michael Klein (CEO 7Reasons Media GmbH), Chris Vastenhoud (koordinator e-zbirke Kraljevski muzej umjetnosti i povijesti), dr. Ioanna Hadjicosti (direktor banke Cyprus Foundation) i Robert Davies (Chair Europeana Network Association).

Event je završio govorom Tonyja Cassara, direktora za digitalizaciju, Heritage Malta, koji je naglasio važnost digitalnih sadržaja u svijetu nakon pandemije.