Nacionalni muzej moderne umjetnosti i Muzej za umjetnost i obrt predstavljaju izložbu slikarskih kolaža Zlatana Vehabovića

Izložba slikarskih kolaža jednog od vodećih hrvatskih slikara današnjice Zlatana Vehabovića „Atlas manjeg svijeta“ / „An Atlas of the Lesser World” inspirirana predmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt zagrebačkoj će publici biti predstavljena u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu. Iako je izvorno bila namijenjena predstavljanju upravo u Muzeju za umjetnost i obrt, zbog radova na njegovoj obnovi, izložbu će javnost moći razgledati u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti u Zagrebu od 9. veljače do 26. veljače 2023.

Riječ je o izložbi za čiju je pripremu Muzej za umjetnost i obrt Zlatanu Vehaboviću još 2019. godine omogućio uvid u više od 110.000 digitaliziranih predmeta iz svih zbirki u vremenskom razdoblju od gotike do danas. Umjetnik je pregledavajući bogati muzejski fundus napravio osobnu selekciju umjetnina koje su mu poslužile kao inspiracija za izradu slikarskih kolaža velikih dimenzija. Kako sam umjetnik kaže „Atlas manjeg svijeta“ ciklus je slika koji nastavlja njegovo osobno istraživanje slikarskog izraza i njegovih formalnih određenja. Atraktivnost i vrijednost nastalih kolaža odraz su slikareva pogleda i doživljaja muzejske baštine i suvremenog slikarskog izričaja.