Predstavljena publikacija “Atlas manjeg svijeta” novog slikarskog ciklusa Zlatana Vehabovića

Reprezentativna dvojezična hrvatsko-engleska publikacija Atlas manjeg svijeta / An Atlas of the Lesser World jednog od vodećih hrvatskih slikara današnjice Zlatana Vehabovića predstavljena je u Galeriji Kupola Gradske knjižnice u Zagrebu.

Publikacija prati izložbu slikarskih radova inspiriranih fundusom Muzeja za umjetnost i obrt koji je bio polazna točka i inspiracija umjetniku za izradu čak 31 slikarskog kolaža velikih dimenzija. Izdanje donosi nadahnute tekstove Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, tekstove Sandre Križić Roban te razgovor u atelijeru Marcela Bačića i Zlatana Vehabovića. Opremljena je maestralnim fotografijama Damira Žižića uz jedinstveni dizajn Rafaele Dražić. Urednici publikacije su Zlatan Vehabović i Vesna Ledić. Javnosti su je predstavili autori tekstova Sandra Križić Roban i Marcel Bačić te kustosice Muzeja za umjetnost i obrt Marijana Paula Ferenčić i Mihaela Cik. 

Za pripremu ovog slikarskog ciklusa MUO je još 2019. godine umjetniku omogućio uvid u više od 110.000 digitaliziranih predmeta iz svih zbirki Muzeja od gotike do danas. Gledano iz današnje perspektive, te „daleke“ 2019. godine, nitko nije mogao niti slutiti da će prvo pandemija, a zatim i jaki potres na duže vrijeme zatvoriti vrata Muzeja za umjetnost i obrt te da planirana izložba neće biti postavljena u prostima Muzeja. Stoga je cjelovit opus slikarskih kolaža predstavljen na web platformi https://atlas-manjeg-svijeta.muo.hr/. Kako sam umjetnik kaže „Atlas manjeg svijeta“ ciklus je slika koji nastavlja njegovo osobno istraživanje slikarskog izraza i njegovih formalnih određenja. Atraktivnost i vrijednost nastalih kolaža odraz su slikareva pogleda i doživljaja muzejske baštine i suvremenog slikarskog izričaja.

Sponzori i partneri izdanja i izložbe su Grad Zagreb, Erste bank, IGEPA.

Fotografije: Srećko Budek, MUO