Virtualna izložba “Zlatan Vehabović: Atlas manjeg svijeta”

Iz današnje perspektive, davne 2019., prije pandemije, zagrebačkog potresa, rata u Ukrajini, s puno entuzijazma s obje strane, Muzej za umjetnost i obrt i Zlatan Vehabović dogovorili su izložbu Vehabovićevog novog ciklusa slika čija će polazišna točka biti veliki i jedinstveni fundus MUO-a.

No, sudbina ove izložbe pred zagrebačkom publikom je zapečaćena velikim oštećenjima zgrade Muzeja za umjetnost i obrt nakon potresa zbog kojih je MUO zatvoren za javnost. Fundus MUO koji je slikaru bio inspiracija za ciklus Atlas manjeg svijeta je evakuiran i do daljnjega nedostupan javnosti.

Stoga smo odlučili pripremiti virtualnu izložbu kako bi Vehabovićevi slikarski kolaži u kojima se isprepliće niz predmeta iz raznih zbirki MUO-a tvoreći intrigantne cjeline, muzeološki gledano često nespojive, bile dostupne najširoj javnosti.

Osim samih platna, virtualna izložba nudi fragmente iz tekstova Miroslava Gašparovića, ravnatelja MUO, Marcela Bačića i Zlatana Vehabovića iz njihovog inspirativnog Razgovora u atelijeru te Sandre Križić Roban koji će u cijelosti biti dostupni u publikaciji Atlas manjeg svijeta koja je u tisku.

Široj javnosti posebno će biti zanimljive video projekcije (MUO kao inspiracija, O ciklusu i stvaranju, Moja priča, Umjetniku ispod kože) nastale u slikarevom atelijeru te u oštećenoj zgradi MUO-a. Javnost će na taj način bolje upoznati jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Za sve kreativce koji žele napraviti svoje vlastite kolaže inspirirane Vehabovićevim platnima i predmetima iz fundusa MUO, Pedagoški odjel pripremio je on-line kreativnu radionicu.

Iako zatvorene zgrade, MUO živi na platformi muo.hr sa zanimljivim on-line programima te kroz programe MUO u gostima (muo&) s izložbama u drugim ustanovama u kulturi diljem Hrvatske.

Virtualna izložba dostupna je na: https://atlas-manjeg-svijeta.muo.hr/

© Fotografije: Damir Žižić