Predstavljanje knjige “Zlatarstvo u Zagrebu 1450. – 1550. Liturgijski predmeti i nakit”

Predstavljanje knjige Zlatarstvo u Zagrebu 1450. – 1550. Liturgijski predmeti i nakit autorice dr. sc. Arijane Koprčina, voditeljice Zbirke metala MUO, održat će se u petak, 11. studenoga u 13 sati na izložbenome prostoru Školske knjige u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma.

Knjigu će predstaviti akademkinja Željka Čorak i preč. dr. sc Vlado Mikšić, povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije.

U ime Muzeja govorit će dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, predsjednica Stručnog vijeća Muzeja za umjetnost i obrt.

Raskošno opremljena monografija Zlatarstvo u Zagrebu 1450. – 1550. – Liturgijski predmeti i nakit autorice dr. sc. Arijane Koprčina prvi je naslov novopokrenute biblioteke Tezoro Školske knjige i Muzeja za umjetnost i obrt. Predstavlja najreprezentativnije umjetnine od zlata, srebra i dragoga kamenja, nastale u 15. i 16. stoljeću i oblikovane u stilu kasne gotike i renesanse,  većinom sačuvane u Riznici Zagrebačke katedrale, drugim crkvama te u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt.

Uz opsežan uvod s povijesnim i stilskim osvrtom na zlatarstvo, monografija sadržava i opsežnu katalošku obradu pedeset i tri pojedinačne umjetnine uz dopunu gemološkim determinacijama dragoga kamenja koje je proveo dipl. ing. geol. Marin Šoufek te heraldičkim determinacijama Mateje Brstilo Rešetar. Transkripcije i prijevode latinskih tekstova napravio je mr. sc. Ladislav Dobrica. Monografija je opremljena fotografijama Srećka Budeka, Vedrana Benovića i drugih autora. Urednica je Miroslava Vučić a dizajn i likovno grafičko oblikovanje potpisuju Šesnić & Turković, Andrea Šumberac, Barbara Bjeliš i Danijela Karlica Žilić