Umjetnička ostavština fotografa Pava Urbana darovana Muzeju za umjetnost i obrt

Oko 9500 negativa i dijapozitiva u boji ostat će trajno živi u Zbirci novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt

Vrijedna fotografska ostavština umjetnika fotografa i fotoreportera Pava Urbana koja broji oko 9500 negativa i dijapozitiva u boji, nastalih od samih početaka autorovog bavljenja fotografijom pa sve do posljednjih fotografija stradanja Dubrovnika, koje su ušle u antologiju hrvatske fotografije, darovana je zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt. Na svečanosti u Kneževoj palači u Zadru, Ugovor o darovanju potpisali su Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt i gospođa Mirjana Urban, majka Pava Urbana. Događanju su, uz majku i sestru Pava Urbana, nazočili i Melita Ivković ravnateljica Koncertnog ureda Zadar, dr. sc. Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, Tonko Smokvina ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik,  dr. sc. Iva Prosoli voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt, Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik te brojni drugi uzvanici.

Donacija fotografske ostavštine Pava Urbana koja će biti uvrštena u Zbirku novije fotografije MUO vrijedan je doprinos fundusu Muzeja za umjetnost i obrt. Donirane snimke prikazuju život na ulicama i dubrovačku svakodnevicu, kulturna događanja, umjetnički život Grada, izložbe, kazališne predstave i koncerte, autorov privatni život, prijatelje, i na kraju pripreme za rat, ratnu stvarnost i razaranja.

Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović zahvalio je na ovoj vrijednoj donaciji antologijskog fotografskog materijala koji će ovom gestom ostati trajno živ i dostupan brojim generacijama, danas i u budućnosti.

Kustosica Zbirke novije fotografije MUO, dr. sc. Iva Prosoli naglasila je kako je izuzetno važno da radovi ovakvog kulturološkog i umjetničkog značenja, kakvi su oni Pava Urbana, nađu svoje mjesto u muzejskoj instituciji kako bi mogli biti trajno sačuvani i dostupni javnosti. „Dobiti uvid o cjeloviti opis jednog autora, čak i kad je on nastajao u ovako kratkom razdoblju, kao što je to slučaj s Pavom Urbanom velika je privilegija. Puno znači za razumijevanje umjetnika, njegovog razvoja, načina promišljanja stvarnosti i medija te u konačnici omogućava pravilno čitanje i valorizaciju umjetnika u širem kontekstu“, istaknula je.

U prigodi potpisivanja Ugovora o darovanju prikazan je dokumentarni film Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968. – 1991.) autora Antuna Maračića te je otvorena izložba PAVO URBAN (1968 – 1991) PRIZORI TAME | SCENES OF DARKNESS koja će se u Narodnom muzeju Zadar moći razgledati do 30. rujna 2022. godine. Riječ je o izložbi koja je bila održana prošle godine u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i kojom je bilo obilježeno 30 godina od Domovinskog rata i pogibije umjetnika. Na istoimenoj izložbi smanjenog opsega predstavljeno je sedamnaest odabranih umjetnikovih radova koji dokumentiraju ratnu zbilju i koji su dio Zbirke moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik. Među njima je zastupljeno dvanaest posljednjih fotografija snimljenih 6. prosinca 1991. godine za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik u kojemu je mladi fotograf izgubio život te iza sebe ostavio danas nam iznimno važnu i vrijednu fotografsku umjetničku ostavštinu. Autorica i kustosica izložbe je Petra Golušić, viša kustosica iz Umjetničke galerije Dubrovnik.

Ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, dr. sc. Renata Peroš naglasila je kako je velika čast što je upravo ova izložba dobila mogućnost biti predstavljena i u Narodnom muzeju Zadar gdje će ostati otvorena do 30. rujna 2022. godine.

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković zahvalila na poklonjenom povjerenju održavanja ovog događanja upravo u Koncertnom uredu Zadar te je podsjetila na koncert iz 2020. u njihovoj organizaciji, kada je argentinski skladatelj u Zadru prvi put hrvatskoj javnosti predstavio svoju suitu Puertas abiertas, inspiriranu Urbanovom fotografijom.

Za vrijeme trajanja izložbe, Koncertni ured Zadar organizira projekciju dokumentarne emisije HRT-a Fotografija u Hrvatskoj – Pavo Urban (1968-1991) i to u terminima: od 19. do 22. 9 te od 26., 27. i 28. 9 od 20 do 21 sat u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači.

Fotografije: Željko Karavida

O PAVU URBANU:

Pavo Urban (Dubrovnik, 1968. – Dubrovnik, 1991.) osnovnu i srednju školu završio je u rodnom Dubrovniku. Nakon završene srednje pomorske škole upisao je Pomorski fakultet također te kraće vrijeme plovio na brodovima Jadrolinije. Fotografijom se počeo baviti još u srednjoj školi. Bio je član dubrovačkog  fotokluba “Marin Getaldić”. Radio je kao službeni fotograf na Dubrovačkim ljetnim igrama i dubrovačkom kazalištu Marin Držić. Početkom Domovinskog rata u jesen 1991. godine položio je prijemni ispit na studiju snimanja Akademiji dramske umjetnosti, međutim vratio se u Dubrovnik i počeo fotografirati za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju te Ministarstvo informiranja Republike

Hrvatske kao član dokumentacijsko-informacijske jedinice. Pavo Urban poginuo je tijekom najtežeg napada na Dubrovnik, 6. 12. 1991. godine u dobi od samo 23 godine. Dok je fotografirao smrtno ga je ranio geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve sv. Vlaha.