MUO predstavlja novi slikarski ciklus Zlatana Vehabovića

Umjetnik će svoj Atlas manjeg svijeta predstaviti virtualno, kroz publikaciju te u brojnim programima izvan Muzeja 

Nakon tri godine rada na novom ciklusu slika, Zlatan Vehabović, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih slikara, spreman je stručnoj i široj javnosti predstaviti svoj „Atlas manjeg svijeta“.

Za pripremu ovog s nestrpljenjem očekivanog slikarskog ciklusa Zlatana Vehabovića, MUO je još 2019. godine umjetniku omogućio uvid u više od 110.000 digitaliziranih predmeta iz svih zbirki u vremenskom razdoblju od gotike do danas. Gledano iz današnje perspektive, te „daleke“ 2019. godine, nitko nije mogao niti slutiti da će prvo pandemija, a zatim i jaki potres na duže vrijeme zatvoriti vrata Muzeja za umjetnost i obrt, jednog od najvećih i najznačajnijih hrvatskih muzeja, a jedinstveni muzejski fundus učiniti nedostupnim građanima i mnogim generacijama mlađe publike.

Umjetnik je pregledavajući bogati muzejski fundus napravio osobnu selekciju umjetnina koje su mu poslužile kao inspiracija za izradu čak 31 slikarskog kolaža velikih dimenzija. Kako sam umjetnik kaže „Atlas manjeg svijeta“ ciklus je slika koji nastavlja njegovo osobno istraživanje slikarskog izraza i njegovih formalnih određenja. Atraktivnost i vrijednost nastalih kolaža odraz su slikareva pogleda i doživljaja muzejske baštine i suvremenog slikarskog izričaja.

Stoga ćemo do kraja 2022. godine na društvenim mrežama i web stranici Muzeja zaviriti iza zatvorenih vrata –#MUOIzaZatvorenihVrata sa Zlatanom Vehabovićem – kako bismo javnosti omogućili uvid u Vehabovićeve radove u okruženju koje je bilo polazišna inspiracija za njegov novi ciklus gdje su i trebali biti izloženi. Nažalost, zbog priprema za konstruktivnu obnovu zgrade to nije moguće. No, umjetnik će svoj novi ciklus slika predstaviti virtualno na mrežnoj stranici Muzeja kao i u brojnim programima koje zajednički pripremamo.

Prvo predstavljanje održat će se od 15. do 18. rujna u sklopu programa MUO na Mažurancu u okviru ovogodišnje manifestacije Artupunktura. U završnoj pripremi je i bogata publikacija „Atlas manjeg svijeta“ kao i brojna predstavljanja na društvenim mrežama i web stranici muzeja.

U vremenu u kojem je Muzej zatvoren i njegova vrijedna baština nevidljiva, upravo ovi radovi stvaraju je iznova vidljivom i živom.


Inicijator projekta: Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt

Voditeljica projekta: Vesna Ledić

Kustosica za izložbe: Marijana Paula Ferenčić

Kustosica za digitalne sadržaje: Mihaela Cik

Voditeljica poslova za veze s javnošću: Andrea Gerenčer

Marketing i PR: Andrea Gerenčer, Marijana Paula Ferenčić, Mihaela Cik

Pedagoški odjel: Iva Novak, Marta Kuliš Aralica, Vedrana Ceranja

Fotoatelier MUO: Srećko Budek i Vedran Benović

Fotografije: Srećko Budek, Fotoatelier MUO