Remek-djelo Andrije Medulića Schiavonea u trajnom vlasništvu Muzeja za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt od danas je bogatiji za još jedno remek-djelo, vrijednu sliku „Bogorodica s djetetom“ slavnog hrvatsko-talijanskog majstora Andrije Medulića Schiavonea. Sliku ovog velikog kasnorenesansnog slikara, na današnjoj svečanosti potpisivanja ugovora o donaciji, darovao je ugledni američki Hrvat dr. Dinko Podrug u svoje osobno ime te u ime Nacionalne federacije kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC).

Nacionalna federacija kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC) na čelu sa Steveom Rukavinom odlučila je, zahvaljujući upravo dr. Podrugu, američkom Hrvatu, kolekcionaru i uglednom psihijatru iz New Yorka koji je sliku kupio prije nekoliko godina u tamošnjoj aukcijskoj kući Sotheby’s, darovati ju upravo Republici Hrvatskoj odnosno Gradu Zagrebu i Muzeju za umjetnost i obrt.

Ravnatelj Gašparović istaknuo je važnost ove donacije za hrvatsku kulturnu povijest i povijest umjetnosti te zahvalio dr. Podrugu i Nacionalnoj federaciji kulturnih zaklada hrvatskih Amerikanaca (NFCAFC) ne samo na ovom iznimno vrijednom daru, već i za nesebičnu financijsku pomoć koju su pružili Muzeju za umjetnost i obrt neposredno nakon potresa. Tim su povodom dr. Podrugu i NFCAFC-u uručene posebne Zahvalnice.

Događanju su nazočili predstavnici Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te Hrvatske matice iseljenika.

Fotografije: Srećko Budek, Fotoatelier MUO